Fără să ne dăm seama, multe produse ce le consumăm în mod obișnuit duc la apariția unor pete pe dinți. Prin urmare, zâmbetul nostru are de suferit. Cum putem preveni acest proces, a răspuns stomatologul Iulia Seliutina. 

Petele pe dinți nu înfrumuțesează – acesta este un fapt. Între timp, smalțul dinților poate fi colorat nu numai datorită consumului anumitor medicamente, dar datorită mâncării și băuturii obișnuite. Mai mult, nu este necesar ca în aceste produse să fie prezenți coloranți sintetici agresivi: chiar și cel mai natural și sănătos suc, de rodie, de exemplu, este destul ca să conducă la apariția petelor pe dinți.

Cafeaua

Cafeaua poate lăsa pe dinți urme galbene sau maronii, deoarece conține unt de cacao și zahăr. Recomandarea principală este să aveți o limită: dacă veți consuma o cană pe zi, nu va trebui să vă faceți griji în privința culorii dinților. De asemenea, puteți dizolva cafeaua cu lapte sau apă.

Ceaiul

Problema cu petele galbene o așteaptă și pe iubitorii de ceai. Această băutură este bogată în tanini, care creează toate condițiile pentru apariția unor pete întunecate pe dinți.

Vinul roșu

Vinul roșu conține tanini și acizi, ceea ce poate provoca apariția petelor. Nu vă grăbiți să vă spălați dinții imediat după ce ați băut paharul cu vin – periajul puternic, poate deteriora smalțul, iar colorantul va pătrunde și mai adânc. Este mai bine să recurgeți la curățare după o oră după ce beți vin. Și dacă veți bea vin cu apă minerală, nu doar  veți consuma mai puțin alcool, dar veți curăța dinții în același timp.

Băuturile gazate

Băuturile gazate conține acizi ortofosforici, citrici și alți care distrug smalțul. Adăugați la aceasta zahărul, care se găsește de obicei în cantități înspăimântătoare în băuturile carbogazoase – și obțineți o bombă în timp real. Mai ales, ar trebui să vă feriți de băuturile colorate, acestea pot colora atât limba, cât și dinții. Este mai bine să refuzați pur și simplu aceste băuturi – nu le consumați. Și dacă totuși te-ai hotărât să beai astfel de băuturi, dizolvăcu apă simplă sau mestecă gumă (doar fără zahăr!) – saliva care se eliberează în gură în timpul mestecării poate spăla dinții, protejându-i nu numai de pete, ci și de dezvoltarea cariilor.

Sucurile naturale

Sucurile pot provoca, de asemenea, apariția petelor galbene. Este mai bine să dizolvați astfel de sucuri cu apă, iar la o oră după consumarea lor merită să vă spălați dinții. Nu mai puțin periculoase sunt fructele, legumele și fructele de pădure: afine, cireșe, sfeclă, morcovi. Refuzul de la aceste produse nu merită, trebuie doar să urmați o recomandare simplă: mâncați – beți sau clătiți gura cu apă, apoi vă periați dinții cu o periuță de dinți.

Sosurile și condimentele

Sosuri și condimente de nuanță galbenă sau maro (curry, turmeric), sosuri pe bază de tomate, sos de soia – toate aceste produse pot provoca, de asemenea, o schimbare a culorii smalțului și apariția petelor pe dinți. Doar nu consumați în exces de ei, precum și de produsele cu colorant alimentar și componente chimice.

Deserturile

Toate tipurile de deserturi, inclusiv deserturile cu fructe, sunt deosebit de dăunătoare pentru zâmbetul tău, deoarece acizii conținuți în ele pot duce la micro-lezarea smalțului și colorarea dinților.

Este imposibil să nu consumați deloc majoritatea produselor enumerate – și nu este necesar. Recomandarea principală este de a limita cantitatea de coloranți sau de a reduce efectul acestora asupra smalțului dinților. Și, de asemenea – o dată la șase luni să faceți vizită la medicul stomatolog pentru igiena orală profesională.

 

Distribuie articolul: