Pentru toate cele 5 instituții medicale, pacienții au doar cuvinte de laudă și le-ar recomanda și altora. Printre comentariile lăsate, pacienții aduc mulțumiri în special pentru prestația unor medici anume.

Spitalul Clinic Municipal nr.1 este deja al doilea an consecutiv lider în top 5 spitale din Republica Moldova de activitatea cărora pacienții sunt satisfăcuți. Acesta este urmat de două spitale raionale, unul care deservește populația din nord și altul – din sud. Este vorba de Spitalul Raional Râșcani și Spitalul Raional Cahul, scrie sanatate.info.

Pe locul 4 se situează Spitalul Clinic Municipal „Sf.Treime”, iar pe 5 – Maternitatea nr.2.

Potrivit scorului PAS realizat pentru anul 2018 și publicat pe platforma spitale.md, Spitalul Clinic Municipal nr.1 a acumulat 85 de puncte la capitolul satisfacția pacientului, cu trei mai puține decât în 2017. Spitalul din Râșcani a acumulat un scor 80 de puncte, iar cel din Cahul – 79. Spitalul Clinic Municipal „Sf.Treime” are cu două puncte mai puțin la capitolul satisfacția pacientului, iar Maternitatea nr.2 – are 76 de puncte.

În mare parte, pentru toate 5 instituții medicale, pacienții au doar cuvinte de laudă și le-ar recomanda și altora. Printre comentariile lăsate, pacienții aduc mulțumiri în special pentru prestația unor medici anume.

Spitalul din Cahul este primul în top și în categoria celor mai bune spitale, în funcție de scorul PAS.  Este urmat de Ungheni, Drochia, Cantemir și Edineț. Totodată, cele mai vizitate pe pagina spitale.md rămân și în 2018 Spitalele din raionul Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul și Călărași.

Niciun spital republican nu a intrat, în 2018, în top 5 cele mai apreciate, evaluate sau cu scorul cel mai bun.

De la începutul anului, spitalele publice din Moldova sunt evaluate de 100 de ori pe pagina web spitale.md. Vizitatorii site-ului au posibilitatea să aprecieze pe o scară de la 0 la 10 condițiile și dotarea tehnică a spitalelor, managementul serviciilor din spital, atitudinea personalului medical și calitatea serviciilor prestate.

De asemenea, pacienții pot compara care dintre spitalele publice sunt cele mai evaluate, au obținut cel mai mare scor PAS și care este satisfacția bolnavilor. Aceștia pot lăsa și comentarii pentru fiecare spital în parte, indiferent de experiența care au avut-o cu acesta.

Vom preciza că pagina web spitale.md este un proiect de responsabilitate socială, dezvoltat de Centrul pentru Politici și analize în Sănătate, scopul acestuia fiind îmbunătățirea calității serviciilor medicale prestate de spitalele publice din țară.

Notă: Scorul PAS, în baza căruia spitalele acced în topul celor mai performante instituții medicale de același profil, reprezintă un scor de referință în evaluarea performanței unor spitale în comparație cu alte spitale similare din Republica Moldova. Acesta este calculat conform unei metodologii complexe în baza informației statistice raportată de către fiecare spital.

Scorul PAS include 22 de indicatori la nivelul spitalului, recomandați și utilizați la nivel internațional (OMS, OCDE, AHRQ etc), categorisiți în trei domenii, în conformitate cu componentele clasice ale asistenței medicale.

Sursa: AGORA

Foto: Facebook