Marțea trecută, chișinăuienii amatori de teatru au putut asista la premiera turneului demarat de Teatrul Național din București. Turneul a demarat cu spectacolul „Dineu cu proşti”, al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, prezentat în deschiderea stagiunii 2014-2015 la Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” din Chişinău.

Potrivit jurnalul.ro, într-o conferinţă de presă organizată marţi, Ion Caramitru, în calitatea sa de director al Naţionalului bucureştean, a ţinut să vorbească reprezentanţilor mass-media de la Chişinău despre scopul acestui schimb cultural – extraordinarul turneu „de limbă română” în ambele direcţii. A menţionat în primul rând succesul trupei Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” pe scena bucureşteană.

„Dacă ar fi să fac un raport la ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti, raportez: a fost o victorie”, a spus Caramitru, precizând că ideea de bază a acestei frumoase “aventuri” a fost susţinerea, la cel mai înalt nivel, a limbii române. “Nu cred că putem vorbi de un alt schimb atât de semnificativ între două teatre naţionale în care fiecare a petrecut o săptămână în clădirea celuilalt, prezentând spectacole. Au fost turnee ale teatrelor româneşti la Chisinău, dar niciodată de o asemenea anvergură”, a mai spus  Caramitru.

Proiectul, care a provocat într-adevăr critica de specialitate, mass-media, a fost pus la cale de Ion Caramitru şi directorul Naţionalului din Chişinău Petru Hadârcă, cel care declara la conferinţă, cumva cu timiditate: “Pentru trupa noastră a fost un examen pe care l-am trecut, parcă, cu brio”. Academicianul Valeriu Matei, director al ICR Chişinău, prezent la conferinţă, menţiona cu mai multă fermitate că succesul trupei Teatrului Naţional “Mihai Eminescu” la Bucureşti “a fost deplin”, felicitând, în aceeaşi măsură, conducerea instituţiei, regizorii spectacolelor prezentate şi desigur actorii.


Potrivit aceleiași surse, turneul la Chişinău a fost susţinut de Institutul Cultural Român. Preşedintele acestuia, Lilian Zamfiroiu, prezent la conferinţa de presă, afirma că acest turneu este un mare proiect, iar atunci când te afli „în fruntea unei instituţii care are ca obiect de activitate susţinerea unor astfel de proiecte importante”, nu poţi refuza propunerea, venită, în cazul de faţă, din partea lui Ion Caramitru.

În opinia lui Lilian Zamfiroiu, acesta este un proiect „ce răspunde pe deplin unuia dintre obiectivele importante pe care le are Institutul Cultural  Român – acela de a crea un spaţiu cultural unic românesc, atât de-a dreapta, cât şi de-a stânga Prutului”. Preşedintele ICR a promis susţinerea unor asemenea proiecte şi pe viitor.

Foto: jurnalul.ro

Distribuie articolul: