Acum 6 ani s-au mutat în Maroc. Li s-a propus un loc de muncă bine plătit, cu asigurare medicală și socială, bilete de avion plătite, vacanțe. Pavel Lazarev și soția lui lucrează la un cazinou situat pe malul Oceanului Atlantic. Cum se simt moldovenii într-o locație atât de exotică, am aflat chiar de la ei. 

Pavel Lazarev este programator de specialitate. El spune că nu își putea găsi prin 2007 un loc de muncă în Moldova, așa că i-a fost ușor să accepte primul job la un cazinou. În plus, a primit oferta pe care nu a putut-o refuza. El și iubita lui pe atunci, Victoria, s-au stabilit cu traiul în orașul El Jadida, situat la 17 km depărtare de locul lor de muncă, unde au găsit condiții extrem de bune pentru ei.

 

Probabil vă întrebați ce salariu ridică ei? Din motive lesne de înțeles, nu ne-au spus, însă ne-au informat că salariul mediu în Maroc variază între 300 și 400 euro. Acesta e salariul pe care îl ridică o vânzătoare din magazin, de exemplu. Respectiv, vă puteți doar imagina ce bani câștigă Pavel, angajat la un cazinou într-un hotel de lux. Pavel și soția sa, Victoria, au doi copii. 

„Da, avem doi copii. Fiul cel mai mare are 5 ani, iar fetița doi ani și jumătate. S-au născut aici, în Maroc, dar acum 10 luni i-am dus la Chișinău, căci fiul trebuie să fie pregătit pentru școală. Noi vrem să își facă studiile în Moldova, respectiv nu vedem cum ne-am putea ocupa de pregătirea lui fiind aici, în Maroc. Nu ar fi fost poate o mare problemă să îi adaptăm la viața de aici, dar trebuie să înțelegem că este o țară musulmană și aici toate funcționează diferit. Vrem să ne întoarcem la Chișinău, ca să fim alături de copii.”

Cum sunt localnicii?

„Sunt foarte prietenoși și receptivi. În același timp, sunt ușor sâcâitori, mai ales la piață.”

În Maroc, ai acces la fructe și legume proaspete anul împrejur. Și mâncarea tradițională e gustoasă, dar Pavel spune că preferă bucatele pregătite de soția lui, specifice bucătăriei moldovenești. Cât despre transportul public, nu prea îi simți prezența. Cei mai mulți se deplasează cu motoretele sau bicicleta.

„Transportul public e o problemă aici. Numai în câteva orașe mari sunt tramvaie și autobuze. În rest, te deplasezi cu taxiul și automobilul personal. Deoarece în Maroc iernile nu sunt friguroase și nu prea este zăpadă se folosesc foarte des motoretele și bicicletele. Noi mergem la serviciu cu mașina.”

 

Clima este în general blândă. Iarna e un pic mai rece, mai ales seara. Până și iarna te poți bronza. Pe ulițele orașelor poți vedea șerpi și scorpioni. Nu de ei însă trebuie să te temi, ci de escroci și hoți.

„Dacă sunteți turist, atunci deveniți automat ținta hoților și a escrocilor. Ar fi bine să petreceți serile în locuri cunoscute și bine iluminate. Să evitați aventurile care se pot produce în orice clipă în cartierele întunecate.”

Foto: Arhivă personală

Distribuie articolul: