Primăvara e anotimpul leurdei, a lobodei și a steviei, însă nu trebuie să uităm nici urzicile! Uite cât de versatilă este o plăcintă cu urzici și brânză sărată, pe care o poți face ușor și o poți împărți cu cei dragi!

Ingrediente pentru aluat:

  • 200 g unt
  • 300 g făină
  • 6 linguri smântână
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1 linguriță oțet
  • Ingrediente pentru umplutură
  • 3 ouă
  • o ceapă medie
  • 4-5 grămăjoare urzici
  • 200 g ricotta/brânză de vaci
  • 100 g brânză telemea
  • o legătură mărar
  • sare
  • piper

Preparare:

Pregătește aluatul pentru tartă:

1. Dă untul cât mai tare (ținut la congelator) pe răzătoare, apoi combină-l cu făină și amestecă. Adăugă praful de sare, smântână și bicarbonatul stins cu oțetul, apoi frământa aluatul până obții o bilă omogenă.

2. Dă bila de aluat pentru plăcintă la frigider în folie alimentară, pentru 30 de minute.

Pregătește umplutura de tartă cu urzici:

1. În răstimp, prepară compoziția: opărește urzicile în apă cu un praf de sare, pentru 1-2 minute sau până când își schimbă culoarea și se înmoaie. Odată opărite, lăsă frunzele la scurs și la răcit

2. Bate cele 3 ouă cu brânză de vaci sau ricotta, cu brânză telemea mărunțită, mărarul, sărea și piperul. Trage ceapă tocată puțin la tigaie, înainte de a o adăuga peste restul de ingrediente pentru umplutură, alături de urzicile opărite și tocate mărunt.

Asamblarea plăcintei cu urzici și brânză sărată:

1. Împarte bila de aluat în 2 bucăți aproape egale. Întinde una din jumătăți pe un blat bine înfăinat și mută-l într-o tavă de plăcintă/tartă.

2. Întinde umplutura de plăcintă cu urzici, iar deasupra așează cea de-a doua jumătate de aluat, întinsă cât mai bine.

3. Lipește și elimină marginile plăcintei cu urzici, unge-o cu un ou bătut, apoi dă-o la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade.

Poftă bună!

SURSA

Vezi și: Quesadilla cu spanac și ciuperci – gustare rapidă și delicioasă de primăvară

Distribuie articolul: