Un documentar turnat în Republica Moldova despre experimentele nucleare secrete din agricultura moldovenească, care au început în anii 60, a fost lansat la 1 august la Festivalul de Film din Sarajevo. Filmul „Grădina Sovietică”, în regia lui Dragoș Turea, dezvăluie planul secret al lui Nikita Hrușciov de a transforma Moldova în grădina sovietică pentru aplicarea energiei atomice în agricultura locală.

Portalul de știri AGORA a realizat un interviu cu regizorul acestui documentar, Dragoș Turea. Vezi mai jos ce răspunsuri a oferit acesta.

Î: Domnulea Turea, cui i se adresează documentarul „Grădina sovietică”?

R: „Grădina Sovietică” este un documentar de lungmetraj cu durata de 76 minute la care am lucrat mai bine de 10 ani. Este destinat publicului care ar dori să afle adevărul despre experimentele nucleare secrete din agricultura Moldovei începând cu anii 60 până în prezent.

Î: Așadar, un lungmetraj produs în Republica Moldova. E adevărat, sună bine pentru cinematografia moldovenească. De ce ar veni consumatorul de film să vizioneze „Grădina sovietică”? Dați-i un imbold și, poate, câteva argumente.

R: Subiectul abordat în filmul „Grădina Sovietică” este unul exclusiv, de care nu s-a vorbit nici în Moldova nici peste hotarele ei. Cei care vor viziona documentarul vor afla tainele ținute în secret mai bine de jumătate de secol.

Î: Cât a durat, câți oameni au fost implicați și cât a costat producția documentarului?

R: Documentarul este o Producție Parmis Film Studio – Moldova, producător Dragoș Turea și Rova Film – Romania, producător Marian Crișan. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din România și TVR – Societatea Română de Televiziune. Bugetul exact al filmului nu poate fi divulgat însă vă pot spune doar că costul producției este între 100.000 și 200.000 Euro.

Î: Probabil că, dintre toate interpretările, denumirea producției inspiră, cel mai mult, istorie. Ce mesaj ați dori să ajungă la cel care va viziona documentarul? Sau, pentru a nu risca să dăm cărțile pe față, care sunt strunele pe care doriți să le atingeți prin intermediul filmului?

R: Prin intermediul documentarului „Grădina Sovietică” mi-am propus să pun spectatorul pe gânduri, îl îndemn să analizeze grădinăritului atomic realizat pe pământurile Moldovei. Să-și pună întrebarea dacă a meritat prețul plătit de oamenii implicați în aceste experimente secrete nucleare. Mesajul filmului va fi extrem de prețios și pentru generațiile care ne vor urma. Deșeurile radioactive utilizate timp de jumătate de secol urmează a fi păstrate în siguranță pentru o perioadă de cel puțin 60.000 de ani.

Premiera mondială a documentarului „Grădina Sovietică” a avut loc pe 18 august, la cea de-a 25-a ediție a Festivalului de Film din Sarajevo, Bosnia și Herțegovina. Filmul a participat în competiția oficială la categoria „documentar” alături de alte 16 pelicule selectate în concurs, printre care și documetarul lui Goran Bregovic „Trei scrisori din Sarajevo”.

„Mă bucur să constat că sala a fost aproape plină și am răspuns numeroaselor întrebări mult timp după încheierea documentarului”, a declarat Dragoș Turea pentru AGORA.

Pe data de 10 septembrie, la Cahul, avanpremiera filmului „Grădina Sovietică” va avea loc la deschiderea Moldox Festival.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: