Festivalul de muzică clasică în aer liber – DescOperă revine cu o nouă ediție în perioada 15-17 iunie, în amfiteatrul natural de la Butuceni. Rezervația cultural – naturală „Orheiul Vechi” va răsuna, timp de trei zile pe acordurile lui Carl Orff, Giuseppe Verdi și Johann Strauss. Monica Babuc, ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Ion Grosu, directorul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Anatol Botnaru, gazda evenimentului și Friedrich Pfeiffer, dirijorul festivalului aduc noi detalii despre grandiosul eveniment.

Monica Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării ține să mulțumească tuturor partenerilor care au făcut posibilă organizarea unei noi ediții a festivalului DescOperă.

„Și în acest an, noi avem parteneri foarte importanți ai acestui eveniment, în afară de Ministerul Culturii, Educației și Cercetării ne bucurăm de parteneriatul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională – USAID, Guvernul Suediei, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în Republica Moldova și Oficiul Național al Viei și Vinului. Printre partenerii noștri strategici sunt și Eco Resort Butuceni  precum și alte pensiuni din zona turistică „Orheiul Vechi”, spune Monica Babuc.

Ion Grosu, directorul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, din experiența anilor trecuți acesta vine cu o rugăminte față de vizitatorii festivalului.

„O rugăminte față de cei care vin la spectacol ar fi ca părinții să nu vină cu copii în brațe și cărucioare. De dorit este ca, copii până la 7 ani să nu fie luați la astfel de spectacole. Sunt anumite spectacole pentru care copii mici încă nu sunt pregătiți, este vorba despre un spectacol de operă în 4 acte la care copiilor le este greu să reziste. Mai mult ca atît, condițiile în care se va desfășura festivalul (râu în spate, stânci în față) necesită o foarte mare precauție și securitate pentru copii”, notează Ion Grosu.

Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” spune că toate creațiile prezentate la festival au fost alese cu mare grijă, astfel ca vizitatorii să poate savura din plin frumusețile artistice și să se bucure de cele mai frumoase opere.

„Toate creațiile care se prezintă la acest festival au fost selectate cu multă grijă. S-a ținut cont de gusturile publicului, selectându-se trei piese de o mare popularitate- Carmina Burana ( 15 iunie), Nabucco (16 iunie), Johann Strauss (17 iunie). Sunt convinsă că și de data aceasta va fi un interes mare pentru acest eveniment , iar vizitatorii vor trăi din plin satisfacția spirituală”, ne spune Svetlana Bivol.

Friedrich Pfeiffer, dirijorul festivalului este încântat de posibilitatea de a fi prezent la acest festival și încurajează prezența tuturor iubitorilor de artă la festivalul DescOperă.

„Cu părere de rău, o dată cu apariția internetului și a dispozitivilor moderne, opera își pierde din popularitate. Iar noi, artiștii, trebuie să facem ceva în această privință, astfel ca să redobândim interesul oamenilor pentru muzică și pentru artă. Muzica este un fenomen fantastic, aceasta este viața noastră, iar noi vom demonstra acest lucru la Butuceni, în cadrul festivalului DescOperă”, povestește Friedrich Pfeiffer.

Anatol Botnaru, gazda evenimentului, povestește că această nouă ediție a festivalului DescOperă, va avea loc grație unei echipe foarte mari de oameni, care au făcut tot posibilul ca să creeze un eveniment nemaipomenit.

„Noi suntem o echipă mare, care treptat am reușit să aducem în viață o idee, astfel organizând Festivalul de muzică clasică în aer liber – DescOperă. Republica Moldova are doar de câștigat din astfel de evenimente și proiecte culturale. La Butuceni, o echipă foarte mare se ocupă de decor, amenajări și pregătirea surprizelor pentru cei prezenți la eveniment”, ne povestește Anatol Botnaru.

Biletele pot fi procurate online pe iTicket.md și la casele Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și la Info – Point-ul din Butuceni, Orheiul Vechi. Costul biletului variază de la 200, la 300 de lei.

Autor: Ana Scripnic, stagiară