Se numără printre fructele cele mai bogate în potasiu. Cât priveşte magneziul, castanele coapte conţin mai mult decât cele crude. Manganul previne acţiunea vătămătoare a radicalilor liberi şi se găseşte în numeroase enzime, proteine care joacă un rol esenţial în reacţiile biochimice care au loc în organismul uman.

Castana are o compoziţie asemănătoare cu cea a grâului. Este săracă în grăsimi, lucru rar întâlnit la fructele în coajă. Este saţioasă şi conţine o cantitate mare de fibre. Pentru a alege cele mai bune castane e bine să atragem atenția ca ele să fie tari şi lucioase.

Pe sub coaja groasă, castana este învelită într-o pieliţă subţire, care trebuie îndepărtată fiindcă e amară. Castanele trebuie să fie ajunse la stadiul de maturitate şi să fie bine coapte. Pot fi cumpărate și/sau consumate în următoarele feluri:

  1. Gata prăjite sau le poţi pregăti acasă, la cuptor, după ce le-ai crăpat în două.
  2. Cele coapte pot fi mâncate cu lapte cald.
  3. Sub formă de cremă sau piure, alături de carnea de curcan.
  4. Castanele pot fi fierte în apă timp de 3 sau 4 minute.

100 de g de castane vă oferă

  • 195 kcal
  • 1, 65 g proteine
  • 1, 25 g lipide
  • 44, 2 g glucide
  • 6 g fibre
  • Index glicemic: 60

Acestea se păstrează de preferinţă la frigider timp de 10 zile sau la temperatura camerei cel mult o săpătămână. După acestă perioadă încep să se usuce şi să se întărească. Pentru a conserva castane proaspete timp de mai multe săptămâni, ba chiar câteva luni, acoperiţi-le cu apă 24 de ore, lăsaţi-le la uscat ferite de lumina soarelui şi apoi depozitaţi-le pe nisip.

Sursa: cartea 200 de alimente care ne vor binele, autor Jean-Marie Delecroix, editura Rao.

Distribuie articolul: