Având copii mici sau în creștere, cea mai mare dilemă a unui părinte este ce îi pune în farfurie așa ca să fie sănătos, maxim nutritiv și fără pericole. Psihonutriționista Mihaela Bilic a răspuns acestor întrebări într-un interviu exclusiv acordat revistei noastre, iar la final ne-a sugerat și ce să facem cu alimentele exotice în raport cu cei mici.

„Servim copiilor mâncare gătită acasă, din ingrediente pe care și bunica voastră le cunoaște – e simplu – și atunci sunteți la adăpost de toate noutățile și mondenitățile nutriționale. Deci încercați să vă creșteți copiii așa cum ați fost voi crescuți și nu veți da greș”, spune doctorul nutriționist.

Dr. Mihaela Bilic, Psihonutriționist

Vegetarieni sau vegani?

„La capitolul vegetarieni sau vegani este un detaliu pe care îl poate decide doar un adult. Nu există în România și cu siguranță nici la voi în Republica Moldova o legislație adusă la zi cu privire la protecția drepturilor copilului în acest sens, însă în restul Europei din câte cunosc copiii nu au dreptul să fie vegetarieni și vegani, iar mamele care au abordat acest regim nu au dreptul să alăpteze, din păcate, pentru că acest lapte nu este de calitate. Această chestiune o să prezinte probleme de învățare, tot felul de alergii sau boli ciudate și atunci astea sunt efecte care nu mai pot fi nici compensate, nici reparate, pentru că respectivele probleme sunt ireversibile, nu se mai poate corecta nimic”, menționează BIlic.

Vrem să fim părinți prea buni

„Este această dorință de a fi părinți prea buni și încerci să faci tot ce-i mai bine pentru copilul tău, însă din păcate sursele de informare nu sunt corect alese. Iar dacă tu ai avut probleme cu kilogramele în plus și decizi din start să-i impui și copilului o alimentație dietetică  sau hipocalorică nu e tocmai cea mai bună decizie. În momentul în care un copil în creștere nu primește grăsimi, creșterea lui este afectată. Trebuie să avem grijă ca copilul să mănânce sănătos, din toate, să mănânce gras, să ia porții adaptate vârstei lui – foarte important – cantitatea face diferența, dar nu anumite alimente și, nu în ultimul rând, să se miște și să se joace”, mai precizează Dr. Mihaela Bilic, psihonutriționist.

Vezi și: Ne îngrașă emoțiile! Psihonutriționista Mihaela Bilic: „Toată lumea profită de pe urma kilogramelor noastre”