„Suedia este o țară minunată pentru a avea copii” - această concluzie o citim din studiile anuale de specilitate și o auzim de la părinții care s-au convins ei înșiși de acest adevăr. Cristina Gadibadi a născut acum câteva luni la Stockholm. Basarabeanca, acum și antreprenoare de succes în această țară scandinavă, ne-a împărtășit câteva impresii și informații legate de experiența sa!

Sunt o norocoasă că am avut oportunitatea să fiu însărcinată și să nasc aici.

Nașterea în spitalele (publice) suedeze este probabil echivalentă cu nașterea într-o clinică privată din Moldova – doar că gratuit.

În Suedia e un lucru firesc ca tatăl să asiste la naștere și să rămână cu familia în spital. Respectiv am avut un salon mare doar pentru familia mea: cu două paturi, fotolii, dulapuri, tablouri pe pereți. Foarte drăguț; nici nu puteai spune că te afli în spital.

Când era ora mesei, sora medicală îmi aducea meniul să aleg ce vreau să mănânc, iar medicii erau foarte profesioniști, drăguți și grijulii.

16808347_10212452762739272_1244090037_n

În general, Suedia este o țară minunată pentru a avea copii. Spun sincer: nu încetează să mă surprindă pozitiv.

Următoarele sunt doar câteva din avantaje: consultații gratuite la medic, lecții gratuite pentru viitorii părinți, naștera gratuită, medicamente și produse farmaceutice gratuite pentru copii, transpotul public gratuit pentru părinți cu cărucior, cercuri de limba suedeză pentru mămici, concediu de maternitate/paternitate timp de 16 luni, acoperit lunar cu 80% din salariu. Grădinițele acceptă copiii de la un anișor, la grădiniță este o educătoare la fiecare 3-4 copii, grădinițele sunt foarte ieftine și școlile la fel, alimentația e gratuită în școli, există numeroase excursii și activități extracuriculare și multe altele.

Pe lângă aceasta, societatea are o atitudine foarte frumoasă și respectuasă față de tinerii părinți. E absolut OK alăptatul în public, mersul la sală, la universitate sau participarea într-o adunare de afaceri cu bebelușul în brațe”, ne-a mărturisit tânăra mămică.

16808415_10212452764179308_1757962537_n

Citiți povestea integrală a tinerei familii Gadibadi într-un interviu marca EA.md:

Doi tineri din Soroca au devenit antreprenori și părinți de succes la Stockholm: „Am găsit unul în celălalt fericirea”

Foto: Arhiva personală

Distribuie articolul: