Kate și William sunt fericiții părinți ai celor trei copii de viță nobilă – Prințul George (5 ani), Prințesa Charlotte  și Prințul Louis. Dar, totuși, de ce nu au Kate Middleton și Prințul William custodie legală asupra celor mici? Ei bine, se pare că ar fi vorba despre o regulă de acum 300 de ani, potrivit News.com.au. 

„Suveranul are custodie legală asupra nepoților minori”, spune istoricul regal și fondatorul blogului Royal Musing, Marlene Koenig.

„Asta se întâmplă de pe vremea Regelui George I (la începutul anilor 1700) iar legea nu a fost schimbată nici până astăzi. A făcut asta fiindcă avea o relație foarte proastă cu fiul său, viitorul Rege George al II-lea, așa că s-a instaurat această lege, ca Regele să aibă controlul asupra nepoților săi,” a mai spus Koenig. „Legea a fost aprobată în 1717 și legiferată din nou în 1772, dar nu a mai fost schimbată de atunci.

Asta înseamnă că Regina avea custodia Prințului William și Prințului Harry atunci când aceștia erau minori, dar nu se știe dacă are și custodie asupra lui George, Charlotte și Louis, dacă e străbunica lor. Koenig a mai spus că Regele George I nu avea strănepoți când legea a fost făcută.

Cu toate astea, când Prințul Charles va deveni rege, acesta va avea custodie asupra copiilor lui Kate și William, și și asupra viitorilor copii ai lui Harry și Meghan.

Ei bine, iată că nu au Kate Middleton și Prințul William custodie, fiindcă acest cuvânt, custodie,înseamnă a avea controlul asupra creșterii și educației copilului. Textul original al legii spune că monarhul trebuie să aibă grijă de „educația și grija” nepotului, „ordine în reședința acestuia”, „numirea guvernatorului și guvernatoarei lui” și „aprobarea căsătoriilor acestuia.”

Am văzut această lege în acțiune atunci când William și Harry erau mici. De obicei, Prințul Charles îi cerea voie Reginei să își ia copii în Scoția. Sau, de exemplu, Regina nu a lăsat-o pe Lady Diana să își ia copii în Australia, chiar înainte de moartea sa.

Teoretic, aveau nevoie de permisiune pentru călătorit. Regina are ultimul cuvânt asupra deciziilor parentale,” mai spune Koenig.

Legea, veche de câteva secole, este și motivul pentru care custodia copiilor nu a fost inclusă în actele de divorț ale Prințului Charles și Prințesei Diana sau ale Prințului Andrew și Sarah Ferguson – ultimii doi fiind părinții Prințesei Beatrice și Prințesei Eugenie de York.

„Custodia nu e inclusă (în documentele de divorț – n.red.) pentru că, din start, legal nu aveau custodie asupra copiilor lor”, explică Koenig. Cu toate că legislația e încă în vigoare astăzi, familia regală nu „face tam-tam” din asta, mai spune Marlene Koenig. Deci, nu ne așteptăm ca Prințul Charles să se amestece vreodată în deciziile de parenting ale fiului său.

 

Distribuie articolul: