Salonul MolDeco, reprezentat de Stela și Sergiu Moldovanu, va ”înrăma” IA Mania, care se desfășoară astăzi la Holercani, cu bun-gust și rafinament. Pentru că MolDeco este o afacere de familie, care a luat naștere acum 10 ani, dar și pentru că promovează intens simțul estetic, Stela Moldovanu va vorbi, astăzi, la Podul de Flori, despre ”câte a văzut și câte a făcut” în acest deceniu, informează K LUMEA.

Deși nu este artistă, Stela Moldovanu interacționează zilnic cu obiectele de artă, pentru a le  ajuta să-și găsească ramele de care au nevoie. Stela, însă, nu ezită să se delecteze cu broderii, iar cea mai veche broderie pe care o are în posesie, are peste 100 de ani. Deși face broderii pe care le înrămează cu drag, creatoarea nu le poate vinde, fiind că astfel, crede ea, se desparte de o parte din sine.

Pasiunea pentru lucrul manual, spune Stela, este moștenit de la bunica: ”După ce a plecat din viață, păstrez de la ea o perdeluță brodată.  I-am descifrat ajurul și l-am brodat  pe ia mea.  Îmi este tare dragă.”

În opinia Stelei, cea mai frumoasă tradiție românească este Colindul și toată atmosfera Sărbătorilor de Iarnă.

Nu trebuie să fii artist, ca să promovezi tradiția și folclorul, spune Stela Moldovanu. În viziunea sa, ”important este să putem duce mai departe autenticul pe care-l moștenim, să-l infiltrăm în arta modernă, nu să facem copii nereușite. Avem nevoie de tradiții pentru că ele ne ajută să fim o națiune distinctă în era globalizării. Folclorul românesc este cu siguranță o bogăție de neprețuit, pentru care ne invidiază și  marile națiuni.”

Stela și Sergiu Moldovanu participă la IA Mania, împreună cu o parte din creațiile MolDeco, pentru un scop nobil: ”Văd în acest proiect – o mare favoare pe care o face țării noastre. Este tocmai genul de evenimente care lipsește la noi, în care să iasă în evidență CE putem lua mai departe din tradițiile noastre, în vestimentație, artă, gastronomie. Nu putem promova la nesfârșit folclorul exact așa cum o făceau buneii noștri. Noi avem o altă viață, cu alte ocupații și alt timp liber, iar ca să putem păstra tradițiile, trebuie să cunoaștem esența lor și să valorificăm ceea ce se potrivește cu viața modernă”, mărturisește Stela, pentru K LUMEA.

Acum, Stela și Sergiu Moldovanu se află la Holercani și vă așteaptă să le descoperiți ramele: ”Gata de IA MANIA – cel mai tare eveniment al verii!”

Foto: arhiva personală

Distribuie articolul: