Ieri seara, cu mare greu am găsit un loc liber în sala Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale”. Nu am stat să îi număr pe spectatori, dar sigur depășeau câteva sute. Toți au venit vădit emoționați la întâlnirea cu artistul și actorul Ștefan Bănică. El a fost invitatul de ieri a seratei culturale „Întâlnirile TVR Moldova”.

Directorul teatrului, Sandu Grecu, a moderat interviul cu artistul pe care publicul părea că îl ascultă cu respirația oprită ca să nu rateze niciun cuvânt. Cu mult umor, eleganță și sinceritate, Ștefan Bănică a povestit despre cum a început cariera lui în actorie, apoi în muzică, pentru a ajunge în final la familie. A mărturisit că cei doi copii îl dezbracă de titluri, de haina de actor și artist, ca să îl transforme într-un simplu om.

Foto: Click.ro

Foto: Click.ro

„Radu Ștefan care are 15 ani și Ana Violeta care are 9 ani. Amândoi reprezintă cel mai important lucru pe care l-am făcut în viața mea. Nu-i nimic nou. Dacă ați fi voi pe scenă în locul meu, ați răspunde la fel. Copiii mei îmi dau echilibru, m-au maturizat și nu prea mai contează nimic atunci când sunt ei alături. Nu mai ești actor, nici artist, ești om. Sunt nemaipomeniți: sursa mea de energie, bucuria mea. Încerc să îi apăr de genul acesta de presă tabloidă. Nu am nimic cu presa tabloidă, atenție. Am ce am cu amatorii din presa tabloidă, și în general cu amatorismul cu pretenții de profesionalism. Trebuie să îi apăr, ei nu au nicio vină că părinții lor sunt persoane publice. Nu consider că ei trebuie să fie expuși. Copilul trebuie să își trăiască frumusețea vârstei. Ia 6 la școală, foarte bine. Poate să ia 4. Nu trebuie să fie nici premiant pe linie, nici prostul casei. Gândiți-vă câți sunt cu 10 pe linie și dacă îi întrebi ce știu de fapt de notele astea o să vedeți că mulți habar nu au. Eu încerc să le explic cât de important e conținutul, nu forma.”

18739921_1994482734113036_3334840345371316238_n

Tot la această întâlnire, Ștefan Bănică a povestit că cele peste 100 de compoziții din repertoriul său au fost compuse de el, însă așternute pe foaie de colegii de breaslă, căci artistul nu are studii muzicale și nu știe să aranjeze notele pe portativ.

„Asta îmi dă însă un soi de libertate. Compun ceea ce vine de sus, căci așa e cu muzica. Nu vine de la noi. Pot compune fără să întâmpin anumite limite, așa cum se întâmplă cu muzicienii școliți. Rog prietenii să îmi scrie note. Studii muzicale? Zero. Sunt autodidact. La vârsta de 5 ani mama, în tentativa de a scoate ceva bun din mine, m-a dus la un profesor să mă vadă. M-a întrebat la ce vreau să cânt. I-am zis că la chitara electrică. El îmi zicea de vioară, eu mă opuneam. Atunci profesorul a zis: „E un băiat bun, talentat, e bine să stea acasă.” După care am desoperit singur clapele pianului, voiam să fac jazz, căci îmi plăcea pe atunci Armstrong. Îmi plăcea Abba, mai ales blonda din trupă. Ea le plăcea tuturor. Asta până am dat peste un magnetofon și the Beatles. L-am auzit pe Lennon țipând înainte de solo și m-am întrebat „ce e asta?” Cu mare greu am cumpărat toate casetele cu muzica lor. Era dificil pe atunci să obții muzică din străinătate. Am cercetat de la cine s-au inspirat, așa am ajuns la Chuck Berry și Elvis Presley.”

Ștefan Bănică spune că a pierdut foarte mulți bani la viața lui. Nu a cântat niciodată la concertele organizate de politicieni sau la nunți. În septembrie, anul trecut, fusese invitat de primarul de Orhei Ilan Shor să susțină un concert. A refuzat.

„Am renunțat la un eveniment la care mi se propuneau foarte mulți bani. Mai țineți minte? Am fost chemat la un concert fără să mi se spună despre contextul politic. Am scris pe Facebook, mi-am cerut scuze de la oamenii care veneau pentru mine să mă vadă, dar nu am putut veni. Pentru că nu credeam. Nu acuz oamenii care au venit în locul meu. Eu nu cânt la nunți. Nu e o fiță, dar chiar nu știu cum se face. Ești pe scenă și vine unul cu un cârnaț în gură ca să îți ceară o piesă mai de suflet. Apreciez colegii care pot face asta, eu însă nu știu cum. Mie îmi plac lăutarii, îmi place la un chef să îi ascult. Asta e meseria lor, ei știu să facă oamenii să se distreze, dar eu nu știu. Dacă nu te simți bine într-un loc anume, de ce să faci asta?”

Tot ieri, artistul Ștefan Bănică a subliniat că nu își închipuie Republica Moldova altfel decât o țară unită cu România. Proiectul „Întâlnirile TVR MOLDOVA” presupune o serie de evenimente culturale. Personalitățile de referință ale culturii spațiului românesc vin în fața publicului de la Chișinău pentru a purta discuţii de suflet. Printre invitații speciali ai proiectului au fost actrițele Maia Morgenstern și Stela Popescu, managerul de teatru Constantin Chiriac, interpretul și muzicianul Nicu Alifantis, interpreta Dida Drăgan.