În Republica Moldova sunt profesori foarte buni, dar care nu știu că sunt buni. Declarația îi aparține directorului de programe din cadrul Institutului de Politici Publice Anatol Gremalschi și a fost făcută în cadrul unui interviu în studioul AGORA. Discuția despre sistemul de învățământ din țara noastră a vizat și portalul educatia.md la elaborarea căruia a participat și expertul.

Chiar dacă nota nu este indicatorul principal care arată nivelul calității educației în Republica Moldova, Gremalschi spune că în perioada de analiză și colectare a datelor i s-a întâmplat să întâlnească un registru plin numai cu note de 10.

Pornind de la aceasta, experții propun ca în diploma de Bacalaureat alături de notele obținute la examene să fie indicat și procentajul elevilor din școala respective care au obținut aceeași notă. O astfel de tehnică este astăzi aplicată de universități.

„Dacă se vede că 80% din studenți au obținut nota 10 înseamnă că acea Universitate face mistificări”, a declarant Gremalschi.

Portalul educatia.md oferă analize ale sistemului de învățământ din țara noastră. De asemenea, aici pot fi vizualizate statistici referitoare la învățământul general la nivel de țară, raion, municipiu, UTA Găgăuzia.

Portalul educatia.md vine în ajutorul părinților care nu sunt hotărâți la ce instituție să-și dea copiii. Pe site sunt notele medii luate de fiecare instituție la trei discipline, româna, matematica și limba străină, iar în baza acestora pot fi făcute și anumite clasamente. Lansarea acestui portal nu a mulțumit însă pe toată lumea, probabil pentru că statisticile au arătat o altă față a instituțiilor decât cea cunoscută de publicul larg.

„Dimesiunea vorbelor nu întotdeauna coincide cu dimensiunea faptelor. Cei care se poziționează la coada clasamentului nu prea s-au bucurat. Clasamentele deranjează. Lumea nu și le dorește, ele nu pre sunt agreate. Faptul apariției clasamentelor a deranjat”, mai spune Anatol Gremalschi.

Portalul educatia.md a fost elaborat de Institutul de Politici Publice în cadrul Proiectului „Consolidarea colectivității școlare: creșterea rolului părinților și comunităților în guvernarea educației”, finanțat de Fundațiile pentru o Societate Deschisă prin intermediul Fundației Soros-Moldova. 

Sursa: AGORA.md