Acumularea kilogramelor în sezonul rece este fenomenul cu care s-a confruntat fiecare dintre noi măcar o dată în viață. Specialistul în nutriție Maria-Victoria Racu ne dezvăluie cum putem evita să ne îngrășăm iarna.

Kilogramele „de iarnă”

Știai că? Ai tendința să acumulezi câte un kilogram pe an datorită perioadei de iarnă? Desigur, dacă nu te strădui prea mult să scapi de el și îl lași să se țină bine de tine, fără a arde ceva în plus la antrenamente sau fără a face vreun deficit de calorii.

Te-ai întrebat vreodată de ce? Ei bine, există câteva argumente medicale în acest sens:

Tulburările afective sezoniere. Ne dorim sau nu, dar insuficiența de lumină solară, ceea ce are drept consecință și o carență de vitamina D – considerată drept vitamina fericirii, este un fenomen inevitabil. Ceea ce urmează după- este lipsa de energie, pofta de mâncare exagerată care aduce după sine kilograme în plus și desigur – depresia.

Cum putem lupta?

Ia-ți doza de energie. Chiar dacă nu e soare, fă plimbări zilnice în perioada zilei. Indiferent – în pauza de masă sau în weekend, e important oricum. Iar dacă ai parte și de zile însorite- nu uita să profiți de ele în măsura posibilităților.
Nu uita de vitamina D. Optează și pentru produsele bogate în aceasta- peștele gras, ficat, gălbenușul de ou. Sau optează pentru suplimentele alimentare ce conțin această vitamină în compoziția sa.

Dacă depresia pune stăpânire pe tine, iar kilogramele în plus se tot acumulează- nu uita să vizitezi un psihoterapeut calificat.

Nivelul diminuat al serotoninei. Un studiu recent, efectuat de către colaboratorii Universității din Massachusetts, a detectat un nivel mai scăzut de serotonină, mediatorul plăcerii, în creierul persoanelor examinate. Astfel, pentru a compensa această insuficiență, avem tendința să ne alimentăm altfel. Și anume, să optăm pentru glucidele simple- din zahăr, deserturi și patiserie. Iar excesul de zahăr – știți voi bine ce consecințe are.

Cum putem lupta?

Să găsim altă sursă pentru eliminarea serotoninei. Fie exercițiile fizice, socializarea sau o seară romantică- același nivel de serotonină, dar zero kilograme în plus.

Dulciurile mai puțin calorice încă sunt în vogă. Ciocolata neagră amăruie, mierea de albini pe postură de îndulcitor și fructele sezoniere- combinându-le obții și serotonină, și sănătate.

Nici prea strict nu este bine. Dietele prea deficitare în această perioadă te vor lipsi și mai mult de serotonină. Drept rezultat, vei deveni mai anxioasă. Nu uita că e perioada sărbătorilor, iar dispoziția ta poate perturba sărbătoarea celor din jurul tău.

O perioadă stresantă. Sărbători, cadouri și pierderi economice consistente, întâlniri numeroase cu cei apropiați și mâncarea nesănătoasă care ne face să ne simțim vinovați. Toate- induc stresul, iar stresul, se știe bine- merge la pachet cu kilogramele în plus.

Cum putem lupta?

Să uităm de sentimentul de vinovăție. Azi- mâncare mai consistentă, mâine- o oră sau două la sală. Important este să nu devină rutină.

Din două „răuri” îl alegem pe cel mai puțin semnificativ: desertul mai bogat în grăsimi- în locul celui mai bogat în zahăr, înghețata mai bogată în grăsimi în locul tortei și ceaiul cu fructe în locul cafelei îndulcite și aromate. Și stres mai puțin, dar și în rând cu lumea.

Nu uita de buna dispoziție și de magia sărbătorilor de iarnă. Dar totuși: Fii atent la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist.

Vezi și: