Echipa „Moldova Yesterday” a înscenat o ediție a emisiunii rusești „Cât toți sunt acasă” (Пока все дома). Invitatul ediției a fost Dorin Chirtoacă, rol jucat de către jurnalistul Dumitru Buimistru. Acesta a pretins că e primar și că orașul Chișinău este casa lui. Vezi ce sectoare ale capitalei au servit drept bucătărie, veceu și antreu. Noi am mai ținut să aflăm cum a reacționat adevăratul primar de Chișinău atunci când l-a văzut pe Dumitru în halat, în șlapi, cu ochelarii pe nas, imitându-l în fața Primăriei.

Așa-zisa emisiune, a cărei denumire a fost parafrazată astfel: „Cât nu toți sunt acasă” (Пока не все дома), a început la așa-zisa ușă a primarului de Chișinău. Băieții din echipa „Moldova Yesterday” au cărat după ei, la porțile orașului, o ușă de apartament adevărată.

capture-20170317-110729

Foto: captură video

Ulterior, așa-zisul primar a invitat gazda emisiunii într-o excursie prin „casă”. Jurnalistul Dumitru Buimistru a bătut ulițele capitalei în halat și șlapi pe ploaie măruntă. Cum s-a simțit în această postură am aflat chiar de la el.

Dumitru, înainte de toate, te felicit pentru o nouă prestație extrem de amuzantă. Am râs cu poftă. Nu ai înghețat în halat pe o asemenea vreme?

„Uneori, pentru a intra mai bine în rol, trebuie să faci sacrificii. De exemplu Leo di Caprio cu adevărat a dormit în trupul unui cal, a înghețat în zăpadă. Cu ce suntem noi mai răi? Mai bine însă nu îi arătam mamei acest filmuleț, pentru că în loc de exclamări de fericire am primit o lecție despre cum să nu umbli îmbrăcat așa, căci există riscul de a te îmbolnăvi. Ploua afară. Operatorul m-a întrebat ce facem. Am scos geaca și cămașa, am îmbrăcat maioul și halatul, am început să filmăm. Cum spunea antrenorul meu de polo pe apă: „Nu suntem din zahăr, nu ne vom topi.”

Ți s-a spus vreodată că semeni cu Dorin Chirtoacă?

„Nu, slavă Domnului. Am învățat să îi parodiez accentul și vocea, iată cum a căzut pe umerii mei povara asta grea, de a deveni primar. Băieții din Moldova Yesterday au aprobat, în taină bucurându-se că nu va fi pătată karma lor cu acest rol.”

De unde ideea?

„Mergeam odată pe bulevardul Ștefan cel Mare, am căzut într-un șanț, au aruncat deasupra mea crengi de copaci tăiați, apoi au instalat o tonetă pentru cafea și o mansardă. Atunci am decis să ne apucăm de Dorin Chirtoacă. Acum serios vorbind, cunoașteți emisiunea „Пока все дома” unde prezentatorul merge prin casele și apartamentele celebrităților ca să i se povestească viața lor… Ne-am gândit că primarul nu e un om simplu, e gospodarul acestui oraș. De aceea și am creat analogia oraș-casă.”

Cum au reacționat trecătorii când te-au văzut în halat și șlapi prin piața centrală, pe strada pietonală?

„Oamenilor le-a plăcut foarte mult. Ne-au invitat la Bălți ca să filmăm despre primarul orașului lor. Există însă o problemă. Primarul lor, spre deosebire de al nostru, sigur nu va ieși afară ca să ne strice dublul.”

Cum a reacționat primarul Dorin Chirtoacă? Vedem în filmuleț că iese afară și vă vede. Cu ce s-a terminat întâlnirea? 

„Primarul nostru s-a furișat pe neobservate. Ne-a întrebat de ce facem glume lângă primărie. Noi nu ne-am pierdut cu firea, am mers după un borcan cu niște castraveți. Bine, glumesc. Nu a fost așa. Am improvizat și am început să lucrăm în fața camerei, dar primarul modest a fugit. Trebuie însă să spunem că s-a apropiat și a dat mâna cu noi înainte de asta. Probabil ne urmărește.”

Care este mesajul vostru? 

„Întrebarea noastră este: „v-ar plăcea să locuiți într-un asemenea apartament?” Mulți oameni au scris că li s-a părut amuzant, dar și că le-a venit să plângă atunci când au văzut dintr-o partea starea orașului nostru. Trebuie să fim gospodari nu numai in casa noastră dar și după pragul ei.”

Distribuie articolul: