„Nu există adevăruri, pe care să le afli peste mări și țări”, crede scriitorul Sorin Hadârcă. Și atunci, cum să explici setea asta de a călători, de a schimba peisajul, de a te expune voluntar efortului și a te adapta la noi situații, noi oameni, noi culturi? Se pare că următoarea lui carte anume la aceste întrebări ne dă răspunsuri… sau poate nu? Aflăm ce călătorie fantastică l-a motivat să scrie și cum crede el că un autor poate motiva cititorul.

Sorin, spuneți-ne vă rog de ce o carte despre călătorie și care e specificul ei (prin ce e deosebită sau se remarcă)?

„Dacă citiți cartea o să vedeți că nu e vorba de o singură călătorie, ci de mai multe. Câtă vreme am stat în Bangladesh, adică efectiv am locuit acolo, cu apartament, job și cutie poștală, am încercat să profităm din plin de proximitatea țărilor din regiune. Respectiv, în trei ani am văzut cam tot ce merită a fi văzut în Asia de sud și cea de sud-est. E un teritoriu fascinant, plin de contraste izbitoare și personaje mai ciudate. Doi moldoveni în Bangladesh, cel mai probabil unicii, într-o țară de 160 de milioane de locuitori, e o experiență inedită. Și e cumva natural să vrei să povestești celor de acasă ce fel de mâncare de pește mai e și asta, cum e la ei, cum sunt oamenii, ce obiceiuri au, ce „principii și valori” le alcătuiesc existența. Până la urmă, descoperindu-i pe alții, ajungi să te înțelegi mai bine și pe tine însuți”, povestește autorul

Ați pus cititorii noștri într-o reală dilemă: ce să alegem, o carte despre o călătorie sau o călătorie?

„Varianta ideală e să iei cartea în călătorie. Personal, îmi place să citesc despre locurile pe care urmează să le vizitez și, ajungând la destinație, să-mi formez o idee mai clară. Din păcate, deseori se întâmplă pe dos – călătorind, mai trag câte o raită prin librării, culeg un volum sau două, pe care reușesc să le citesc abia după ce ajung acasă și, evident, sunt plin de regrete: ah, de ce n-am fost atent la asta? Cum de-am trecut pe-alături de asta fără să-mi dau seama? Ce păcat că am ratat asta! Se mai întâmplă. Deci, teoretic, regula de bază sună așa: mai întâi cartea, apoi călătoria. Dar în plan practic, deja depinde de circumstanțe. Important e că cititul și călătoritul sunt lucruri perfect compatibile”, e de părere Sorin Hadârcă.

E un specific mai rar explorat de scriitorii de la noi… Cât de rentabil este să călătorești și să scrii cărți după asta?

„Într-adevăr genul ăsta de travel writing e mai rar întâlnit pe la noi, deși în librăriile din Occident el beneficiază de secțiuni dedicate. Modelul meu spiritual rămâne Paul Theroux – în compania lui accept să călătoresc până și virtual, adică întins pe canapea. Din autorii români, magistral e Neagu Djuvara ai cărui „ani de pribegie” petrecuți în Ciad au fost o revelație pentru mine. Dar, deși îi admir pe cei doi sus-menționați, admit că stilul meu de scris e total diferit.

În ceea ce privește rentabilitatea, nu m-am gândit niciodată la acest aspect. Scriu, pentru că cuvintele vor să iasă afară. Călătoresc, pentru că am dorul ăsta de ducă, impregnat adânc în ființa mea. Banii sunt un aspect secundar aici”, mai relevă autorul pentru EA.md.

Ce literatură consumă oamenii, în general? Preferați să le dați „ce se cere” sau ce „vă cere sufletul”?

„Nu prea-mi vine a crede că există scriitori de succes care analizează tendințele pieței înainte de a se apuca să scrie o carte. Mai degrabă e cazul rarisim când oferta determină cererea. Datoria scriitorul este, cred eu, să fie cât se poate de sincer și deschis atunci când scrie. Nu poți mima o bucurie pe care nu o simți, nu poți vinde indiferență zicând cumpărătorului că e vorba de o tristețe profundă. Respectiv, în carte trebuie să se simtă emoția scriitorului, iar cititorul este foarte abil în a detecta dacă această emoție e autentică. Fie că e vorba de emoții pozitive, fie că e vorba de emoții negative, emoții să fie. Chiar și în cazul cărților non-fiction, emoția de fond este curiozitatea autorului față de subiectul examinat. Dacă autorul nu e pus pe jar, cititorul va simți asta și va abandona plictisit lectura. Așa că, din fericire, există un numitor comun între „ce se cere” și „ce cere sufletul””.

Joi, 28 martie crt, la ora 18:15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Hrișcă & Masala (note & impresii de călătorie), de Sorin Hadârcă, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Em. Galaicu-Păun. Cu ocazia lansării va fi inaugurată și o expoziție de fotografii a autorului.

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

SORIN HADÂRCĂ s-a născut la 17 noiembrie 1973 în or. Bălți. Licențiat al Facultății de Management a Academiei de Studii Economice din Chișinău, a lucrat la Banca Națională a Moldovei. Și-a urmat studiile în domeniul administrării afacerilor la Instituto de Empresa din Madrid, al cărui masterand devine în 2004. Întors în țară, a lucrat în domeniul politicilor publice. A participat în varii proiecte de consultanță internațională, inclusiv în Kazahstan, Kosovo și Georgia. În 2014 debutează la Editura Cartier cu volumul „Zen la pachet”. În anii 2014-2017 promovează politicile publice bazate de dovezi în calitate de Lider de Echipă în Dhaka, Bangladesh.