Bucatele din pește întotdeauna au fost apreciate și pe larg consumate. Acesta este motivul pentru care am selectat trei rețete inedite din trei specii diferite de pește ca să vi le prezentăm vouă - celor mai speciale gospodine și bucătărese de pretutindeni.

Somonul Gravlax

Ingrediente:
file de somon cu tot cu piele (douaăfileuri mari, 1,5 kilograme în total)
3 linguri de sare marină grunjoasă
9 linguri de zahăr
3 legături mari de mărar proaspăt
1 lingură de piper proaspăt macinat

Modul de preparare

Important: somonul folosit trebuie să fie foarte proaspăt, cu carnea fermă și un miros plăcut. Sarea și zahărul de pe lista de mai sus sunt adaptate mărimii fileurilor folosite. Practic, folosiți aceleași proporții de 1:3 sare/zahăr, pregătind cantitatea de amestec necesară ca să acoperiți bine fileurile. La mixtura pentru marinare se poate adăuga sfecla roșie rasa și se va obține un gravlax colorat intens în roșu, se poate adăuga coriandru macinat, semințe de fenicul etc.

1. Fileurile de somon se verifică cu grijă, trecând cu palma deasupra lor, să nu aibă nici urmă de oase. Dacă încă se simt oase, acestea se extrag cu o pensetă.

mod-de-preparare-gavlax-1

2. Se toacă mărarul verde și se amestecă bine cu sarea, zahărul și piperul.

mod-de-preparare-gavlax-2

3. Într-o cutie sau un vas potrivit pentru frigider se presară cam 1/3 din amestecul de mărar și mirodenii, și se asează fileurile de somon cu pielea în jos (care se pot tăia în bucăți mai mici, așa încât să încapă în recipientul pregătit). Se presară restul de amestec între straturile de pește și deasupra lui, și se presează cu palma.

mod-de-preparare-gavlax-3

5. După 3 zile, somonul este gata de consum: se scoate din marinada (care se aruncă), se clătește puțin cu apă rece și se tamponează cu un șervet de bucătărie. Bucățile care nu se consumă imediat se ambalează (ideal ar fi să se videze, dacă nu, se pot înveli în film alimentar) și se păstrează la frigider sau la congelator. De obiccei se păstreză în frigider doar bucata începută, celelalte le congelați și atunci când doriți să le consumați le transferați în frigider și le lasați să se decongeleze lent. Somonul gravlax se taie felii fine și se degustă în combinația dorită.

gravlax-3

6. Este ideal la micul dejun, pe felii de pâine prăjită (integrală, cu semințe, dar cel mai bine parcă merge cu pâinea de secară) cu cremă de brânză sau unt, un pic de chives sau ceapă verde tocată și lămâie. Până veți felia somonul, cineva poate prăji pâinea, aranjați tartinele, stoarceți câteva picături de lămâie pe deasupra și… în cel mai scurt timp vă puteți bucura de un mic dejun sănătos și delicios.

gravlax-2

Aceleași tartine se pot servi și ca aperitiv sau gustare, chiar și înaintea unei mese oricât de pretențioase. Spor la treabă și poftă bună!

Timp de pregătire: 72:10 ore
Timp de gătire: 00:00 ore
Timp total: 72:10 ore
Număr porții: adaptabil
Grad de dificultate: ușor

Crap file cu legume și praz crocant

Ingrediente:
2 fileuri de crap curățate atent de oase, cam de 200 grame fiecare
6 linguri de ulei de măsline
10 vârfuri de spranghel verde, subțiri
8 buchețele mici de brocoli
10 baby morcovi sau 10 bucăți de morcovi tăiați bastonașe sau altă formă alungită, cam 2×6 cm.
25 de grame de unt
150 de grame de praz, partea albă
1 lingură rasă de făină albă (sau amidon de porumb)
ulei pentru prăjit
1 legătură de pătrunjel verde
1/2 lămâie
2 căței de usturoi
5 roșii cherry (opțional)
sare și piper

Mod de preparare:

1. Dacă ați cumpărat fileurile de crap gata pregătite, verificați-le cu atenție, pipăindu-le delicat cu vârful degetelor, dacă mai au oase. Orice oscior trebuie extras cu penseta. Dacă aveți crapul întreg, va trebui să scoateți fileurile voi înșivă, ceea ce implică un efort suplimentar, dar nu e imposibil. Atenție, dacă nu aveți un tocator pe care îl folosiți special pentru pește, înfoliați tocatorul cu folie alimentară. Odată pregătite fileurile de crap, se șterg bine de tot cu șervete de hârtie absorbantă (e foarte important să fie bine uscate), se presară cu sare și piper, și se lasă la temperatura camerei până pregătim și legumele.

crap-cu-legume-si-praz-crocant-preparare-1

2. Pentru legume cu o culoare frumoasă, vibrantă, este esențial ca acestea să fie corect blansate, adică să fie supuse unui șoc termic. Pregătiți legumele, curățându-le și tăindu-le în bucăți potrivite. Puneți pe foc o oală cu apă, aduceți-o la fierbere ți adăugați sare. Separat, pregătiți un vas cu apă foarte rece și gheață. Legumele se aruncă în apă în clocot și se scot direct în vasul cu apa rece și gheață. Atenție, timpul de blansare e diferit, sparanghelul nu are nevoie decât de 30 de secunde – 1 minut, brocoli în jur de 1 minut, iar morcovii cam 2-3 minute (doar cât să înceapă să se frăgezească). Aceluiași tratament supunem și pătrunjelul, care stă în baia clocotită doar 10 secunde și se trece în apa cu gheață. Odaăa blansate, legumele își vor păstra culoarea frumoasă chiar dacă vor mai fi gătite suplimentar încă 10-15 minute.

crap-cu-legume-si-praz-crocant-preparare-2

3. Prazul se taie în rondele fine și se ține în apă cu gheață, cam 10 minute. Înainte de a-l prăji, se scurge bine de apă, se zvântă între două șervete de bucătărie curate, se scoate pe o farfurie și se presară cu faină sau amidon. Se amestecă așa încât să se îmbrace complet în făina. Se încinge într-o tigaie ulei vegetal cam de 3 degete (trebuie bine încins, la temperatura de 180 de grade Celsius). Puteți face proba dacă uleiul e bine încins cu o coadă a unei linguri de lemn, dacă în momentul în care se bagă în ulei în jurul lemnului începe să sfârâie imediat, e suficient de incins, dacă nu, se mai așteaptă puțin. Se prăjesc în uleiul foarte încins inelele de praz și se scot cu o spumiera imediat ce devin aurii, drenându-se pe șervete de hârtie absorbantă.

crap-cu-legume-si-praz-crocant-preparare-3

4. Sosul pe care îl pregătit pentru acest fel de mâncare cu pește este destul de simplu și foarte proaspăt: cu un peeler pentru legume, desprindeți 4-5 fâșii de coajă de lămâie, numai partea galbenă. Opăriți coaja de lămâie într-o crăticioară, clatiți-o apoi cu apă rece. Repetați opărirea de 3 ori, schimbând apa de fiecare dată. Într-un blender, puneți 1 cățel de usturoi, pătrunjelul blansat, coaja de lămâie opărită, zeama de lămâie și 3 linguri de ulei de măsline. Procesați la blender până la obținerea unui sos fin, pe care îl veți condimenta după gust cu sare și piper.

5. Pentru prăjirea peștelui, trebuie să țineti cont că se poate obține un pește cu pielea crocantă și carnea moale fără să se folosească mult ulei și fără să trecem peștele neapărat printr-o crustă de făină, mălai etc. Este important, însă, ca pielea peștelui să nu fie umedă, în momentul în care se pune în tigaie, iar tigaia să fie foarte bine încinsă, chiar să fumege ușor. Se așează fileurile de crap în tigaia uscată, cu pielea în jos (nu e nevoie de alt ulei decât cel pe care peștele îl are deja pe piele). Se reduce focul puțin, să fie mediu/mare. Se prăjesc fileurile cu pielea în jos pân când observăm că de jur împrejur, carnea începe să devină opacă și mai deschisă la culoare (cam 3-4 minute, depinde de grosimea fileurilor). Se întorc pe partea cu carnea și se mai prăjesc încă 1, maximum 2 minute ți gata.

crap-cu-legume-si-praz-crocant-preparare-4

6. Pentru ca preparatul să fie cu adevărat memorabil, este esențial ca în timp ce se prajește peștele, să va ocupați și de sotarea legumelor. Pentru asta, puneți 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie, adaugați cățelul de usturoi rămas, zdrobit cu lama cuțitului, și puneți tigaia pe foc mediu. După ce usturoiul se colorează în auriu, se aruncă, rolul lui a fost doar de a aromatiza uleiul. Adaugați pentru început morcovii și sotați-i (sau amestecați constant cu o spatulă) timp de 2 minute. Adaugați și brocoli și continuați la fel încă 1 minut și la final vârfurile de sparaghel și untul. Sotați legumele împreună până se înfierbântă apoi condimentați-le cu sare și piper proaspăt măcinat.

7. Opțional, puteți pregăti și câteva roșioare coapte: se taie roșiile cherry în două, se presară cu sare și piper, și se dau la cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius timp de 20-25 de minute.

8. Se montează pe farfurii de preferință calde, împărțind legumele, roșiile cherry coapte (dacă folosiți), câte un file de crap, sos și prazul crocant. Este un fel de mâncare deosebit de gustoasă, cu multe arome care se completează fericit și cu multe texturi.

crap-cu-legume-si-praz-crocant-2

Timp de pregătire: 00:20 ore
Timp de gătire: 00:15 ore
Timp total: 00:35 ore
Număr porții: 2
Grad de dificultate: medie

Păstrăv cu conopidă cous cous

Ingrediente:

360-400 de grame de pește fileu
400 de grame de conopidă, cântărită fără frunze și cotor
1 ceapă
1 cățel de usturoi
1 ardei iute verde
1 frunză de dafin proaspată
1 vârf de cuțit de turmeric
1 linguriță de chimen
1 vârf de cuțit de coriandru pudră
2 păstăi de cardamom
1 linguriță de semințe de muștar
1 linguriță de paprika dulce
1 legătură de pătrunjel sau coriandru verde
80 de grame de ardei roșu
100 de grame de boabe de năut, fierte și scurse de apă
zeama de la 1/2 de lămâie
5 linguri de ulei vegetal
sare și piper

Mod de prepare:

1. Deși mulți susțin că păstrăvul nu ar avea solzi, încercați totuși să-i răzuiți bine pielea cu un cuțit. Surpriză sau nu, de fiecare dată veți reuși să îndepărtați niște solzi. Imediat după această operație, clătiți bine peștele apoi ștergeți-l cu un șervet de hârtie absorbantă și poți începe filetarea.

2. Se taie pe spatele peștelui deasupra de coloană și se continuă spre interior pe lânga oase. Se desprinde fileul la branhii și la coadă. Se fasonează, decupând înotătoarele. Se repetă operațiunea pe partea opusă a păstrăvului. Se extrag cu penseta din fileuri oasele rămase în carne, ale căror capete ascuțite se vor simți atunci când trecem cu degetele pe suprafața cărnii.

collage1

3. Fileurile se condimentează cu sare și piper, și se lasă deoparte, acoperite cu folie alimentară, la temperatura camerei. La fel ca orice carne, înainte de gătire și peștele are nevoie de o perioadă de „aclimatizare”, altfel se va curba și se va răsuci în tigaie.

4. În funcție de cât de mari sunt, fileurile se pot porționa în două bucăți mai mici iar pielea se poate cresta ușor cu un cuțit foarte bine ascuțit. Atenție, crestaturile nu trebuie să fie prea adânci, păstrăvul e un pește delicat.

collage2

5. Înainte de a ne apuca de cous cous-ul de conopidă, e bine să avem totul pregătit: conopida ruptă în buchete se procesează la robot pe funcția pulse până se obțin granule de 1-2 mm, ardeiul, ardeiul iute verde, ceapa și pătrunjelul se toacă mărunt, năutul se scurge de apă și usturoiul se zdrobește.

6. Condimentele se zdrobesc fin în mojar, până ce se obține o pudră omogenă. Într-o tigaie încăpătoare se încing 3 linguri de ulei și se adaugă condimentele, ardeiul iute verde, usturoiul și foaia de dafin. Se prăjesc împreună doar un minut, adăugând imediat ceapa și ardeiul roșu.

collage3

7. După ce ardeiul roșu și ceapa s-au înmuiat (2-3 minute) se adaugă în tigaie conopida și năutul. Se gătește conopida amestecând frecvent, de preferat prin sotare, și se adaugă 2-3 linguri de apă.

8. Conopida nu se găteste mai mult de 4-5 minute, cât să se înmoaie puțin. La final, se adaugă zeama de lămâie, sare și piper după gust și pătrunjelul verde tocat. Se amestecă bine și se trage de pe foc, păstrându-se la cald.

collage

9. Se încinge la foc mediu o tigaie și se adaugă cele 2 linguri de ulei rămase. Se tamponează peștele pe partea cu pielea cu un șervet și se pune în tigaie cu pielea în jos. Păstrăvul se ține în tigaie cu pielea în jos timp de 4-5 minute, până când începe să se deschidă la culoare pe margini.

10. Se întoarce peștele cu carnea în jos și mai gătește maximum 1 minut. Astfel, se va obține o pieliță foarte crocantă și o carne suficient de gătită, dar în același timp suculentă și gustoasă. Se scoate păstrăvul din tigaie și se pune cu pielea în jos pe șervete de bucătărie, pentru a îndepărta uleiul rămas pe suprafață.

collagel

Se montează pe farfurii cous cous-ul de conopidă și peștele și se servesc imediat. Ca și sos, eu am făcut o emulsie de pătrunjel, zeamă de lămâie, puțin usturoi și ulei de măsline, date împreună la blender, însă la fel de bine se poate servi peștele cu puțină lămâie.

Timp de pregătire: 00:20 ore
Timp de gătire: 00:10 ore
Timp total: 00:50 ore
Număr porții: 2
Grad de dificultate: ușor

Citește și: Ideale pentru un fourchette! 4 feluri de tartine super gustoase (Foto)

Sursa

Distribuie articolul: