Femeile antreprenoare din cadrul AFAM își dau periodic întâlniri ca să discute despre promovarea femeilor în businessul din Republica Moldova. Prezentă la o discuție matinală a asociației, Ambasadoarea Suediei susține că doar egalitatea de gen și implicarea femeilor mai activă în domeniul antreprenoriatului va aduce un progres economic țării noastre.

În cadrul unui business breakfast, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, a relatat despre ce experiențe are țara ei în promovarea femeilor antreprenoare și cum vede ea femeile în afacerile din Moldova.

Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în RM: „În Suedia se crede tare mult în egalitatea de gen și în promovarea femeilor în toate sferele sociale, dar și în business ca antreprenori. Sunt aici de doi ani și am întâlnit femei foarte puternice și pe care le admir în tot ce fac.”

Drepturile economice şi abilitarea femeilor reprezintă un obiectiv al politicii externe feministe a Suediei. Investirea în aspectul egalităţii de gen şi abilitarea economică a femeilor este o investiţie înţeleaptă într-o societate şi un exemplu de „economii deştepte”. Studiile arată că ţările cu un număr mare de femei angajate au o creştere economică mai bună şi un PIB pe cap de locuitor mai mare. O societate câştigă din faptul că aplică toate abilităţile pe piaţa muncii, deci, este înţelept să se pună un accent pe antreprenoriatul şi abilitarea economică a femeilor.

„Pentru a încuraja femeile în afaceri aici în Moldova, Ambasada Suediei a susţine mai multe programe implementate deja, ce au ca scop promovarea afacerilor deţinute sau gestionate de femei şi întreprinderile cu o forţă de muncă feminină majoritară. Prin urmare, se vede că şi femeile posedă spirit de lider şi de întreprinzător şi abilităţi pentru a face contribuţii pozitive la dezvoltarea economică a ţării”, notează Excelența Sa, Signe Burgstaller.

Ambasadoarea Suediei consideră că pentru a atrage mai multe investiţii suedeze este nevoie de îmbunătăţiri vizibile şi credibile în domeniul afacerilor. Acestea implică măsuri și reforme profunde în sectorul justiţiei, activităţi care ar combate corupţia şi proceduri de achiziţii mai transparente. Aceste măsuri vor fi notificate imediat şi vor fi înţelese nu doar de cetăţenii Moldovei şi partenerii internaţionali, ci şi de potenţialii investitori. Programul bilateral de cooperare pentru dezvoltare susţine, de asemenea, un număr de proiecte pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri din Moldova nu doar pentru femei.

Diplomata apreciază dezvoltarea continuă a sectorului IT din Republica Moldova, acesta fiind un domeniu în care Suedia are companii cu renume mondial. Prin urmare, există oportunităţi pentru consolidarea relaţiilor economice şi comerciale bilaterale dintre aceste două state.

Despre domeniul turismului, Signe Burgstaler declară că o performanță majoră o au vinăriile, iar guvernul suedez își propune să le promoveze la nivel internațional:

„De când mi-am început misiunea în țară am descoperit unicitatea Moldovei, a tradițiilor, a vinurilor, a satului, a ospitalității – elemente care se regăsesc în fiecare cetățean. Fiind un novice pe piața mondială a turismului, Republica Moldova dispune de toate ingredientele pentru a crește o industrie turistică”, a menționat în final ambasadoarea.

Precizăm că Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova – AFAM  este un ONG creat în anul 2013, care are misiunea de a susține creșterea potențialului feminin în domeniul antreprenorial și managerial în Republica Moldova. Actualmente AFAM numără 100 de membre din peste 20 de domenii de activitate. Pentru detalii despre activitatea Asociației sau aderare puteți apela +37376767670.