Marcela Moscovciuc este o tânără din Orhei care și-a deschis un atelier cu ajutorul unui grand oferit de UE. A participat la un concurs, iar de atunci bucură o mulțime de femei cu rochiile de mireasă, și nu doar pe care le creează.

Cum a reușit Marcela să obțină ajutor de la Uniunea Europeană, dar și cum poate face o rochie să lumineze în întuneric, află chiar de la EA din interviul ce urmează.

Marcela, rochiile pe care le faci  sunt absolut superbe. Spune-mi cum ai reușit cum ai reușit să îți pui aceasta afacere pe picioare?

„Mulțumim mult pentru apreciere. Sincer să fiu, încă o punem pe picioare, mai degrabă doar pe un picior și acela e stâng . Cel mai important entuziasmul să-l păstrezi până la sfârșit, și atunci lucrurile par mai ușoare. Așa a fost pentru începutul nostru, afacerea noastră a început dintr-un gând bun al surorii mele, Mihaela. Fără a fi motivată de universitate. A aflat că se pune un anunț pentru participarea la un program de granturi europene oferit de UNDP. Chiar dacă a fost mai greu să credem că v-om câștiga , oricum am aplicat la concurs și, ce crezi că am câștigat?”

„Am obținut cea mai mare sumă de grant din concurs! Apoi noi am avut posibilitatea scriind teza de master, prin toate achizițiile noastre, ca tehnică și instrumente, să dăm naștere unei colecții de rochii de mireasa cu broderie fosforescentă. Acum, continuăm să muncim la atelierul „Măr Alb”, să creăm, ne permitem să greșim atunci când nu știm ce să facem, cum să facem, iar cel mai important să ajutăm pe cei din jur cu talentul nostru.”

Cum va ajutat suportul financiar din partea UE?

„Revin la entuziasm, acest sentiment se purta după mine, până când am aflat că el înseamnă „inspirație divină”, și aceasta m-a făcut să înțeleg ca merg pe cale care trebuie. Poate nu are mare legătură cu întrebarea, dar scopul suportului oferit de UE, nu a fost doar sa obținem ce ne oferă, dar și dorința de-a munci prin el mai departe.”

„A fost un mare impuls, ajutorul financiar nerambursabil din Parte Uniunii Europene, mai ales când finisezi o facultate, și te gândești încotro să mergi. Toate condițiile de participare a fost foarte clare și concise, erau câteva etape de preselecție, 1. Prezentarea idei de afaceri 2. Planul de afaceri și ultima 3. Prezentarea verbala a planului de afaceri. Știu că pentru în prima etapă au fost mai multi de 300 de candidați, și când am primit e-mailul că am fost selectată și am trecut în a treia etapa, mi-am dat seama ca aici deja nu e glumă, și nu este un test de la școală, ci este un test în de care ar putea depinde cariera mea pe viitor.”

„Pentru mine, desigur toate etapele și procedurile erau noi și absolut rupte din altă lume, însă cu ajutorul echipei de consultanță „BCI” și a mentorilor și a echipei ”Pnud”, a trecut mult mai ușor și transparent și desigur tuturor celor care m-au susținut și ajutat sunt foarte recunoscătoare.”

Ce te inspira?

„Ochiul iubește cei frumos, și pe mine frumosul mă inspiră, iar rochia de mireasă face parte din această categorie, chiar dacă o porți o zi, ea rămâne ce-a mai deosebită zi, știți chiar recent, bunica mea cu tare multă mândrie își amintea de nunta ei, că tot satul a ieșit s-o privească ce rochie avea, făcută de ea. Și cum zicea ca pe vremea ceia nimeni nu făcuse ca ea. ”

De ce te-ai decis să coși rochii de mireasă în stil național?

„Îmi amintesc o tare bună frază de la Nata Albot, auzită în timpul pregătirilor pentru concursul „Mândria” din anul 2015, „Reușitele vor fi acolo unde sunt rădăcinile noastre”, a trecut ceva timp de atunci, nu știu cât este de valabilă, dar, ideea acestor cuvinte am păstrat-o și pot să afirm: croind frumosul din tradiții pentru o rochie de mireasă este cu mult mai demn și plăcut decât să faci o rochie cu perle și mărgele, chiar dacă realizăm inclusiv astfel de ținute.”


Pe lângă rochiile de mireasă coși și rochii de seară, dar și de zi. Care sunt rochiile pe care tu le recomanzi și crezi că ar trebuie să le aibă orice femei în garderobă?

„Atelierul nostru nu se limitează doar la rochii de mireasă, coasem și rochii de seară și de zi. O parte din farmecul pe care noi îl propunem este aplicarea broderiei tradiționale stilizate.  Recomand ca orice femeie să aibă câte o rochie pentru fiecare sezon în garderobă sa , apoi aceasta să fie potrivită pe siluetă, după chip și stilul în care se regăsește. Nu este o mare filosofie, însă atunci când știi ce dorești, și mai ales aceasta coincide cu ceia ce ți se potrivește, uneori nu mai sunt nevoi de recomandări. De aceea, sfatul pe care aș putea să-l dau est:  purtați cât des rochii puteți, este o parte din fiecare femeie, plină de feminitate și naturalețe.”


Sursa foto: Arhiva personală

Distribuie articolul: