A sta în carantină, închis în casă și privind la vremea frumoasă de afară poate deveni chinuitor. Chinuitor poate fi și faptul că programul nostru ne-a fost dat complet peste cap din cauza virusului COVID-19. A trăi în izolare poate fi destul de complicat pentru mulți dintre noi. Psihologul Georgiana Spătaru a oferit câteva sfaturi pentru andreearaicu.ro

1. Gândește pozitiv, panică nu e soluția!

Știu că nu e simplu să trăiești în autoizolare, mai ales atunci când locuiești singur. Nimeni nu s-a mai confruntat până acum cu o astfel de situație, dar avem toate resursele necesare să știm să ne stabilizam. Așa că panică nu e soluția! Mintea limpede, ea ne poate ajută să relaționam corect, să decidem corect, să ne continuăm viețile în acest timp, de criză.

De ce este atât de complicat să trăim în izolare? Pentru că suntem ființe sociale. Asta în primul rând. Iar felul în care ne raportăm la noi prin intermediul celor din jur ne ajută să ne reperăm emoțional. Așteptăm confirmări, ne ajută un gest frumos, o vorba spusă la momentul potrivit, o îmbrățișare lungă, un zâmbet. Suntem dependenți de oameni, așa cum suntem de aer.

2. Folosește-ți toate resursele personale, acum e momentul!

Atunci când suntem în situații noi de viață, în perspective pe care nu le-am mai gestionat în trecut, mintea noastră emite de pe undele gamma ale creierului. Această Corona-criză e o astfel de situație. Așa că acum e momentul tău! Folosește-ți toate resursele personale – talentele, atitudinile deja formate, abilitățile și cunoștințele – pentru a găsi soluții noi, pentru a trece cu bine peste perioada de izolare. Nu aveai timp să citești? Acum ai! Nu aveai timp să îți dezvolți un hobby sau anumite cunoștințe, fă-o acum. Nu vei ști când trece timpul, nu te vei mai gândi că ești departe de ai tăi sau că n-ai ieșit de multă vreme din casă.

3. Dansează!

Să fim egoiști măcar puțin, pentru că ne datorăm o minte vie, sănătoasă, limpede. Cea mai importantă resursă din viață noastră suntem noi, așa că acum avem toate motivele să ne îngăduim un răgaz. Și să dansăm. Zilnic! Ne face bine să ne descătușăm emoțiile, să dansăm cu copiii noștri prin casă, să cântăm împreună cu ei, să nu ne lăsăm acaparați de situația momentului într-atât încât să uităm de lucrurile simple, care ne bucură. Să atragem pozitivismul!

4. Tehnologia ne salvează!

După două-trei săptămâni petrecute de bună voie în izolare, sau poate mai bine, dar având acces la comunicarea liberă cu ceilalți, prin intermediul tehnologiei, o persoană poate să simtă o conexiune mai personală cu ceilalți, o apreciere mai mare pentru viață și o concentrare mai bună, fiind, în general, poate chiar mai fericit decât înainte.

Reconectarea cu alți oameni poate reduce singurătatea și ne poate ajută să ne readucem la o sănătate mentală și fizică bune. Așadar, poate e momentul pentru un apel video cu un prieten drag, cu părinții sau cu colegii de muncă, ce spuneți?

5. Nu uită de sport!

Se încadrează aici și dansul, menționat mai sus, însă putem mai mult. Sportul ne ajută inimaginabil de mult să trecem prin această perioada, ne ajută să rămânem echilibrați fizic și mental, așa că nu omiteți să faceți mișcare zilnic! Sunt atât de multe opțiuni să va mobilizați! Cursuri online, coaching pe Youtube, LIVE-uri pe Facebook sau pe Instagram cu sesiuni de mișcare ținute de traineri specializați. Profitați de timpul petrecut acasă, nu pierdeți timpul și luați-va astfel doză de energie zilnică. Dacă voi n-o veți face, nu o va face nimeni pentru voi. Hai că se poate!

Sursa

Distribuie articolul: