Nu există prea multă informație la acest subiect și multe cupluri rămân doar la interdicția de la nu avea relații minim o lună după naștere. Subiectul sexului în perioada imediat următoare maternității este, pe lângă altele, tabu și puțin discutat în societate.

De ce sexul după naștere?

„Noi chiar credem că aceasta este o problemă importantă de abordat, deoarece subiectul sexului în societatea noastră este unul tabu. Sexul cu o femeie însărcinată sau cu o femeie care a născut recent – și mai mult! Este o perioadă mai specifică, în care apar multe dificultăți la bărbați și femei, doar pentru că nu există informații suficiente sau informația este incorectă, înfricoșătoare și înșelătoare. În jurul subiectului maternității există în general multe mituri și prejudecăți care sunt bine înrădăcinate în societate. Sexul după naștere este subiect interzis pentru discuții în societate, dar și între cei doi soți. Și când nimeni nu discută această întrebare – toată lumea va rămâne cu nenorocirea lor. Ne-am propus să facem acest subiect vizibil și să-l aducem în discuție, să le ofer oamenilor posibilitatea de a obține informații de încredere și de a le distribui în continuare corect”, spune Alina Șmurun.

Ambii parteneri trebuie să depună eforturi

„Abordarea mea este următoarea: Viața sexuală după naștere se poate schimba foarte mult. Și de multe ori este nevoie de timp și, pe cât de ciudat pare, de anumite eforturi din ambele părți. Și dacă ceva nu funcționează, atunci este foarte importantă comunicarea dintre soți, onestitatea și respectul unul față de celălalt. Sexul este o parte importantă a vieții de cuplu, dar adesea trece pe planul doi după naștere. Nu este nimic grav în acest sens, dacă înțelegeți că totul se va restabili și relația intimă în cuplu la fel, însă e nevoie de puțin timp ca viața de familie să intre pe făgașul normal. În calitate de consultant în alăptare am asigurat de fiecare dată mamele că alăptarea nu este și nu trebuie să fie o piedică pentru sex (așa cum se spune de obicei despre asta). Dificultățile apar adesea din cauza lipsei de somn, a oboselii, pe fundalul unei neînțelegeri generale între soți sau a suprasolicitării celor doi parteneri. Momentele psihologice afectează desigur calitatea vieții sexuale. Iar aceste aspecte pot apărea în orice etapă a dezvoltării familiei. Înainte de nașterea copiilor, după și chiar când copiii au crescut deja și au părăsit casa părintească”, mai menționează psihologa.

Mituri despre sexul după naștere

„Există multe mituri legate de relațiile intime în cuplu după naștere… eu deja când mai aud câte un asemenea „basm” mă gândesc că e și de râs și de plâns. Se crede spre exemplu că:

  • sexul cu o femeie după naștere le aduce bărbaților mai puțină plăcere, deoarece organele genitale s-au schimbat. Este și unul dintre motivele pentru care multe femei aleg nașterea prin cezariană, deoarece există frica să ajungă într-o astfel de situație după naștere – lucru total eronat!
  • bărbații care au asistat la nașterea copilului nu vor să facă sex mai târziu cu soțiile lor – lucru care iarăși este incorect!
  • se mai crede că partenerii pu pot avea relații intime mult timp după naștere, deoarece aceasta trauzeamă fizic vaginul femeii – situație care se întâmplă absolut diferit la fiecare femeie.
  • o femeie își pierde atractivitatea pentru totdeauna după naștere, iar bărbatul nu va putea niciodată să o perceapă ca partener sexual atractiv. Acum, că este mamă, să se gândească la sex nu este foarte decent – iarăși total eronat!
  • Femeile se îngrijorează foarte mult de faptul că sexul după naștere va fi neapărat dureros, iar acest lucru poate persista mult timp – le asigur că totul este absolut individual și trebuie discutat cu medicul ginecolog sau cu partenerul.
  • femeile nu au dorința de a face sex în timpul sarcinii și acest lucru este condiționat de disbalanța hormonală pe care o au – e greșit și/sau nu e aplicabil pentru toate femeile. O bună parte dintre gravide din contra, pot avea un apetit sexual mai ridicat… iar lista ar putea continua!”, ne asigură Alina Șmurun.

Premieră Mămica Alăptează

„Nu am organizat un astfel de seminar până acum în cadrul „Mămica Alăptează”, însă multele întrebări pe care le primesc de la proaspetele mămici la consultarea pentru alăptare m-au determinat să-l organizăm. La seminarul de relații postpartum am abordat această problemă. S-a dovedit că părinții au o mulțime de întrebări pe acest subiect. Îi vizează atât pe bărbați, cât și pe femei și, de ambele părți, există multe temeri. Alt aspect este că e foarte dificil pentru oameni să pună întrebări despre sex. Și așa cred că nu am întâlnit încă toate dificultățile care îi îngrijorează pe tinerii părinții”, ne mai explică expertul OMS în probleme de alăptare.

Problema sexului, privită din diferite aspecte

„La seminar vor fi multe informații despre ceea ce este adevărat și ce este mit, precum ziceam și mai sus. Vom oferi participanților oportunitatea de a privi problema sexului din diferite unghiuri: fiziologic, psihologic, socio-cultural.
Vom discuta despre:

  • Caracteristicile fiziologice ale femeilor în perioada postpartum;
  • Caracteristicile psihologice ale femeilor în perioada postpartum;
  • Caracteristici ale vieții sexuale în timpul sarcinii;
  • Și ce simt bărbații în acest caz;
  • Cum să combini sexul și alăptarea;
  • Unde a dispărut dorința și cum să o recuperezi;
  • „capcanele” comune pentru relațiile intime.
  • Mituri despre sexul după naștere;
  • Bărbați și femei – asemănări și diferențe. Cum să ne înțelegem?