Sexul este o temă foarte delicată și multora încă le este rușine să apeleze la un sexolog pentru a rezolva problemele sexuale pe care le pot avea în cuplu. În interviul ce urmează vom discuta cu Mariana Siverenco, sexolog.

Aceasta și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Belarus, facultatea Comunicare și Sociologie, apoi a urmat cursuri de perfecționare: În anul  2015 la Institutul de Terapie Integrativă de la Moscova, iar în  2016 la Asociația de Dezvoltare Transpersonală și tot în 2016 a făcut Școala superioară de psihologie din Kiev. Mariana are o experiență de peste 8 ani în acest domeniu.

Cât de des se adresează cuplurile la serviciile dumneavoastră?

„În general cuplurile apelează destul de des la sfaturile mele. Aceștia vin la consultații atunci când apar probleme în viața lor sexuală și doresc să se despartă de partener, în aceste cazuri ei apelează la serviciile sexologului pentru a găsi acele probleme care îi împedică să se mai înțeleagă.

Cuplurile apelează la serviciile psihologului cu speranța că acesta îi va spune unuia dintre parteneri cum trebuie să se comporte și altuia că nu are dreptate. Ei își doresc ca psihologul să schimbe complet acel om, ceea ce nu este posibil. Lucrul psihologului de fapt constă în ai arăta o altă viziune cuplului, astfel ei pot vedea și alte variante de a soluționa conflictul”, ne-a povestit sexologul.

Cine se adresează mai des la un sexolog, femeile sau bărbații? 

„Există mai multe tipuri de terapie: terapie în cuplu și terapie individuală. Nu întotdeauna cuplul apelează împreună la serviciile sexologului, pentru că cel mai frecvent în cuplu se dă vina unul pe altul și soția sau soțul se trimit reciproc la psiholog.

Oamenii vin și încep să lucreze asupra lor și apoi când văd schimbări în propriul comportament își îndeamnă partenerul să vină la terapie pentru cuplu. Totuși mai des vin femeile, în jur la 60% sunt femei și 40% bărbații.

Bărbații apelează la serviciile mele în situații critice și atunci când întrebarea e legată de viața lor sexuală. Pentru bărbați sexul, sau disfuncția sexuală, este problema care le afectează foarte mult eul interior și asta se simte în tot ceea ce face, chiar la serviciu. Pentru bărbați este foarte important ca totul să funcționeze perfect și atunci când ceva nu e în regulă ei neapărat vin la medic sau la psiholog. Energia sexuală este proiecția finanțelor în familie, atunci când totul merge perfect, păi atunci va fi totul bine și în viața de familie și în business”

Cu ce probleme se confruntă cel mai des cei care apelează la tine? 

„Femeile apelează la sexolog atunci când nu primesc plăcerea de la actul sexual și nu ajung la orgasm sau atunci când au probleme cu partenerul, sunt înșelate și nu știu ce să facă, sau își doresc să iasă dintr-o relație și nu știu cât de corectă ar fi alegerea.

Bărbații apelează la psiholog atunci când au disfuncții sexuale, când ejaculează prea repede sau se confruntă cu lipsa atracției sexuale sau în general cu lipsa erecției.”

Cu ce mituri sexuale vă confruntați cel  mai frecvent în activitatea dumneavoastră?

„Cel mai des îmi scriu mesaje bărbații între 20-25 de ani și mă întreabă dacă este dăunător să te masturbezi, cum poate masturbarea să le influențeze viața sexuală? La fel mai sunt întrebată despre dependența pentru filmelor pentru adulți.”

De la ce vârsta este necesar să înceapă educația sexuală la copii?

„De la 3 ani este necesar să înveți copilul cum se numesc corect părțile corpului. Să îi explici copilului că fata se deosebește de băiat nu prin faptul că băieții poartă pantaloni, iar fetițele fustițe, dar prin faptul că femeile au sâni, iar bărbații nu, că băieții au penis, iar fetele vagin.

Educația sexuală joacă un rol foarte important în dezvoltarea copilului într-un om matur, eliminând miturile, fricile, restricțiile etc.

Atunci când îi permiți copilului să își studieze corpul și îi explici clar despre corpul lui, discuți cu el, automat îi deschizi ușile la un viitor fericit și de succes, fără ca acesta să crească în așa mod încât să nu se poată accepta.”

Ce sfaturi ați da celor care se află deja de mult timp într-o relație, cum pot reaprinde flacăra iubirii?

„Să reaprinzi flacăra iubirii este posibil, acest lucru se întâmplă prin cunoașterea de sine și dezvoltare.

Dacă nu munciți asupra voastră, nu vă dați interesul pentru relație și nu comunicați, nu rezolvați nimic, dacă credeți că jocurile sexuale pot aprinde flacăra iubirii, vă înșelați amarnic, acesta este un mit. Jocurile sexuale vă pot doar diversifica viața sexuală, dar nu pot aprinde focul iubirii deoarece o relație nu este construită doar pe sex, dar și pe dezvoltarea spirituală și dezvoltarea intelectuală.

Dacă oamenii nu sunt interesați de nimic și nu au despre ce să vorbească, păi sexul nu rezolvă această problemă. Trebuie să existe dezvoltare, oamenii trebuie să discute despre filmele vizionate împreună sau aparte, despre cărțile citite, să filosofeze împreună, să se împărtășească cu sentimentele și emoțiile pe care le simt, să încerce ceva nou, să meargă în călătorii etc.

Doar comunicarea și înțelegerea reciprocă poate ajuta la schimbarea relațiilor de cuplu. Oamenii se căsătoresc din dragoste și pentru a trăi în armonie unul cu altul.

De-a lungul anilor majoritatea lucrurilor se șterg și uităm de ce suntem unul cu altul și de ce iubim acea persoană, dacă te întorci în urmă cu câțiva ani, îți amintești cum ai fost atunci, ce ai văzut la partenerul tău și ce îți lipsește acum . Când conștientizezi acest lucru spune-i partenerului tău, dar nu sub forma de critică.

De exemplu dacă ea s-a îngrășat spune-i asta, dar nu în așa mod încât să o jignești sau când simți că el nu îți mai oferă atenție spune-i fără să îl acuzi. De exemplu: „Mă simt singură atunci când tu nu îmi atragi atenție” sau „Eu nu mai am dorință sexuală, formele tale deja nu mă excită pentru că nu ești așa ca înainte”. O dată descoperite aceste probleme trebuie să găsiți împreună o metodă de rezolvare.”

Care este durata normală a unui act sexual?

„Aici trebuie să înțelegeți că actul sexual are mai multe părți: preludiu, pending, afecțiunile, etc. Acestea pot dura ore întregi, dar însăși procesul de penetrare este considerat normal, dacă un bărbat poate face sex timp de un minut și jumătate, dacă este mai mic de un minut și jumătate, atunci poate exista o problemă.

Pentru ce facem sex? Pentru a aduce partenerul la orgasm, dar nu este suficient pentru toate femeile un minut și jumătate ca să ajungă la orgasm. Așa că preludiul poate dura 10, 15, 20 de minute și chiar o oră, dacă după un preludiu corect bărbatul va face sex cu penetrare și va dura o minută și jumătate, iar femeia va avea timp pentru a obține un orgasm, asta se va considera durata ideală pentru un act sexual.”

De la ce vârstă este indicat ca tinerii să își înceapă viața sexuală?

„De ce a fost creat sexul? A fost creat pentru a prelungi neamul, generațiile. Din momentul în care la fată începe ciclul menstrual, ea este pregătită pentru a face sex, pentru a se înmulți, așa este natura. Bărbatul poate avea relații sexuale din momentul în care poate avea o ejaculare, înseamnă că el deja este gata să-și prelungească generația.”

Ce beneficii are sexul?

„În timpul sexului, sunt eliberați hormoni care ne îmbunătățesc starea de spirit. Actul sexual reprezintă o activitatea fizică, ceea ce tot este un beneficiu. În timpul sexului, are loc îmbunătățirea circulației sângelui, iar în timpul orgasmului sunt eliberate endorfinele și serotonina. Femeia se simte mult mai tânără, puternică, atrăgătoare și sexy, iar bărbatul se simte câștigător și dominant că poate satisface o femeie.

Calitatea sexului îmbunătățește calitatea vieții umane, prin urmare, acestea sunt direct legate, cu cât mai bine te simți în timpul sexului și ai satisfacție în viața sexuală, cu atât mai armonios te simți și în viața de zi cu zi.”

Masturbarea este o rușine sau o necesitate?

„Masturbarea nu este o rușine. Rușine este când nu îți cunoști structura corpului și nu cunoști procesele care sunt naturale. Masturbarea este necesară din mai multe motive: de multe ori, bărbații eliberează tensiunea prin masturbare și atunci când partenerii sunt la distanță este necesar să se masturbeze pentru că organismul cere, așa cum are nevoie de apă și mâncare, așa are nevoie și de sex și este firesc și funcțional; dacă unul dintre parteneri se masturbează în timp ce este într-o relație nu înseamnă că nu își iubește partenerul, sau că nu primește plăcere, acesta este un mit”, a concluzionat Mariana.

Sexul anal este periculos?

„Sexul anal poate duce la apariția problemelor psihologice și fiziologice, așa că, înainte de a începe acest tip de sex, trebuie să te pregătești, trebuie să îl studiezi și trebuie să existe acordul ambilor parteneri, adică nu trebuie să fie impus.”

De ce unele femei ajung să nu mai fie atrase sexual de partener?

„Femeile își pierd atracția față de un bărbat sau încep să refuze sexul cu el atunci când există neînțelegere între ei sau atunci când nu primește plăcere de la actul sexual și astfel nu înțelege de ce sexul este necesar, pentru că nu îi aduce nicio bucurie. Oboseală, nașterea, supărarea, de asemenea pot afecta atracția față de partener.”

Autor: Micaela Nemîchin, stagiară