După spotul social lansat ieri de casa de producție CIOfilm, Grupul de Inițiativă Feministă, format din activiști voluntari, organizează, sub umbrela sărbătorii de 8 martie, un marș de protst pe Bd. Ștefan cel Mare din Capitală prin care vine să avanseze drepturile femeilor în procesul de emancipare feminină. Anunțul despre marșul de astăzi de la ora 12.00 a fost făcut ieri, în cadrul unei conferințe de presă în care subiectul privilegierii bărbaților în societatea moldovenească a fost desfășurat pe îndelete.

Polina Ceastuhina:

„Dorim să atragem atenția asupra privilegiilor de care beneficiază foarte mulți bărbați din societatea noastră, privilegiile fiind anumite avantaje pe care le au bărbații doar din cauza că sunt bărbați. Și aceste privilegii sunt diametral opuse față de sexismul la care sunt supuse femeile. Sexismul este discriminarea pe bază de sex, la care sunt supuse femeile și bărbații.

Noi suntem grupul de inițiativă feministă din Moldova și le am alături pe colegele mele Victoria Apostol și Angelica Frolov, dar și pe colegii mei – Vitalie Sprânceană și Oleg Brega. Ca să fie mai clar ce este sexismul de fapt, voi da un exemplu personal. Sexismul este atunci când sunt pasionată de sport, iar în loc de încurajare, sunt întrebată de ce fac atâta sport, pentru că voi avea mușchi și nu este frumos, care bărbat vrea să țină mâna mea plină de bătături? Ori, cea mai preferată de la medici: pentru ce faci sport, parcă nu ești grasă?!”

polina

Vitalie Sprânceană:

„Grupul de inițiativă feministă este un grup informal, preocupat de avansarea drepturilor femeii și de emanciăparea lor. Astăzi, sărbătoarea de 8 martie a rămas doar un ritual care consacrează dominația patriarhală, în această zi îi dăruim femeii flori și bomboane pentru a accentua rolul său de ornament al vieții bărbătești.

Am decis să readucem spiritul combativ al sărbătorii de 8 martie și să folosim asta pentru a problematiza condiția feminină în Republica Moldova. În acest scop, vom organiza câteva evenimente, dintre care cel mai mare e cel din 8 Martie.

La ora 12, sub egida motto-ului Sexismul ne fură șansele, ne vom deplasa de la UNIC, spre Teatrul Național de Operă și Balet. Ne vom aduna ceva mai devreme, la 11.45.”

vit

Angelica Frolov:

„În același sens, dezavantajul meu e că atunci când sunt în ciclu, oricum trebuie să merg la serviciu chiar dacă mă simt foarte prost, sau dacă am ceva de spus într-o manieră mai severă, sunt întrebată dacă nu cumva am ciclu. Un alt dezavantaj al meu este că trebuie să circul foarte atent seara pe drum, să nu meargă cineva din urma mea, pentru că o femeie pe drum, noaptea, poate deveni foarte ușor țintă a violenței.

Voi vorbi despre unele date statistice ca să vedem care este situația femeilor din Republica Moldova vizavi de situația bărbaților. Dintre toate femeile, puțin peste 34% dintre femei sunt angajate, pe când bărbații sunt angajați în proporție de peste 42%. Salariul unei femei este, în medie, cu 12,4% mai jos decât al unui bărbat din RM. Nivelul de pregătire al femeilor, în același sens, este cu 5% mai înalt; femeile sunt mai instruite, dar mult mai puțin angajate. Dacă ne uităm la conducătorii de toate nivelurile din RM, 57% sunt bărbați, însă dacă vorbim de întreprinderile mari, cu peste 100 de salariați, bărbații conduc în proporție de 82%. În funcție de luarea deciziilor, în Parlament avem doar 18,8% de deputate. 58% dintre persoanele care aleg învățământul superior sunt femei. Femeile studiază la specialități plătite mai puțin și au pensii mai mici decât bărbații.

Pe acest fundal mai avem și unele statistici vis-a-vis de violența față de femei și în special cea din familie. La fel se întâmplă și cu violența verbală, sexuală sau cea materială. Evident că sunt și bărbați care suferă de violența în familie, dar ei ocupă doar 7%.

Având această situație, trebuie să ne punem întrebarea DE CE? De ce în Republica Moldova se întâmplă acest lucru? Poate este problema unor declarații care apar în presă?”

angela

Victoria Apostol:

2015 a fost un an bogat în declarații sexiste, iar politicienii s-au aflat în competiție: cine e mai sexist. Exemple sunt declarațiile primarului Dorin Chirtoacă din al doilea tur al alegerilor locale sau declarațiile făcute la adresa Maiei Sadu. Avem o mulțime de bărbați în politică, care au vârsta de pensionare, dar necăsătoriți și niciodată ei nu s-au îndemnat între ei să meargă acasă, să aibă grijă de copii, nepoți. Avem practic aceleași situații, dar aplicăm tratamente diferite din simplul motiv că aceste persoane au organe genitale diferite. Socialmente, aceste persoane nu sunt diferite. Și femeile, și bărbații, au abilități de a face politică sau afaceri.

Ca atare, în Republica Moldova sexismul nu e definit de nicio lege, însă este o formă de discriminare și există deja decizia Consiliului că declarațiile sexiste sunt o formă de incitare sub formă de discriminare.

În publicitarea sexistă, vedem manifestarea sexismului pe deplin, când femeile sunt folosite practic ca obiecte.”

cats

Oleg Brega:

„Într-un lăcaș de cult, nimeni nu o să-mi ceară socoteală de ce intru cu capul dezgolit, de ce intru în pantaloni scurți și am dreptul să intru chiar și în altar. Deci iată avantajul de a fi bărbat.

Una e când un om de rând spune dictonul că „femeia nebătută e ca și casa nemăturată” și afișează asta ca status pe contul lui de Facebook și alta e când spune asta un politician de la tribuna Parlamentului sau un jurnalist cu câteva zeci de mii pe follow-eri pe Facebook, Twitter și alte rețele. La fel de grav e când un preot spune asta.

De asta vreau să atrag atenția voastră, ca să aveți grijă despre cum și ce spuneți despre genuri, mai ales cu ocazia sărbătorii de 8 Martie. Un exemplu este politicianul liberal care a fost poreclit Liuda. A început să chicotească toată lumea și să se hlizească și nu înțeleg de ce: că e Iuda, e clar, dar de ce râde lumea de Liuda, pentru că e nume de femeie? Și de ce e de râs dacă un bărbat e numit cu nume de femeie? Asta trădează atitudinea sexistă a întregii societăți. Râd de această glumă chiar și femei deputate.”

oleg

Foto: captură video Privesc.eu