Dacă tot suntem în post vă propunem o rețetă de sărmăluțe fără carne, dar la fel de delicioase. Toată familia le va îndrăgi și va mai cere!

Ingrediente:

  • 400 gr ceapă curățată și tăiată mărunt
  • 250 gr orez
  • doi morcovi mari curățați și rași
  • 450 gr ciuperci fierte în prealabil cu puțină sare
  • 2-3 linguri bulion de ardei kapia sau roșii
  • 250 ml suc roșii
  • 100 ml ulei
  • pătrunjel și mărar verde tocat
  • sare și piper
  • două linguri de făină
  • o varză mare murată

Preparare:

1. Calim ceapa în 50 ml ulei până devine aurie. Adăugăm orezul spălat și 50 ml apă. Lăsăm să fiarbă câteva minute până când orezul absoarbe toată apă, în timp ce amestecăm ușor.

2. Oprim focul și adăugăm pe rând: bulionul, morcovul, zarzavaturile, ciupercile tăiate mărunt, sarea și piperul, amestecând bine. Lăsăm compoziția să se răcească și apoi adăugăm două linguri de făină. Amestecăm ușor până se încorporează.

3. Curățăm varza de foi și apoi tăiem fiecare foaie la dimensiuni potrivite pentru a face câte o sărmaluță. Cu o linguriță punem compoziția în fiecare foaie de varză și înfășurăm sarmalele, apoi le presăm la capete. Le punem într-o oală pe fundul căreia am așezat câteva foi de varză întregi.

4. După ce am terminat de făcut toate sarmalele, tocam mărunt câteva foi de varză murată și le așezăm uniform pe sărmăluțe. Turnăm restul de ulei peste ele împreună cu sucul de roșii și o cană de apă doar atât cât să le cuprindă. Lăsăm la fiert timp de aproximativ o oră și jumătate, la foc mic. Înainte de a opri focul gustăm o sărmaluță să vedem dacă a fiert orezul și varza. Dacă este nevoie le mai lăsăm pe foc 20-30 de minute.

5. Servim cu mămăliguță caldă și ardei iute.

Poftă bună!

Sursa: gustos.ro

Foto: simonacallas.com

Vezi și: Pulpe de curcan cu mere și aromă de tarhon! O rețetă ușoară pentru un preparat deosebit!

Distribuie articolul: