Pe măsură ce organismul se pregătește să-i asigure copilului cea mai bună sursă de hrană – laptele matern, sânii trec printr-o serie de transformări importante. Procesul poate începe chiar înainte să-ți dai seama că ești însărcinată.

Printre primele simptome de sarcină se numără sensibilitatea sânilor, care se poate menține pe toată durata primului trimestru. De obicei, sânii devin plini, tensionați și foarte sensibili la atingere. Pot apărea chiar și dureri de sâni similare celor resimțite înainte de menstruație. Responsabile de aceste manifestări sunt modificările hormonale necesare pentru a menține sarcina. Se produce în principal creșterea nivelului de progesteron – un hormon cu rol esențial în evoluția normală a sarcinii și dezvoltarea embrionului.

După concepție și odată cu formarea placentei, are loc o creștere radicală a cantității de progesteron, inclusiv placenta producând mare parte din acest hormon. Nivelul scăzut de progesteron în primele luni de sarcină se asociază cu anumite stări de disconfort și riscuri. Grețurile accentuate și stările de vomă sunt semne că organismul nu produce suficient progesteron. Alte simptome pot fi sensibilitatea acută a sânilor, oboseala crescută, dureri abdominale.

Dimensiunea sânilor, în creștere

Toate femeile au sânii mai mari în timpul sarcinii? Da. Răspunsul medicilor pare să fie afirmativ în unanimitate. Indiferent de dimensiunea sânilor dinaintea sarcinii, mai mici sau mai mari, fiecare femeie va observa că trebuie să poarte sutien cu cel puțin o măsură mai mare. Sunt femei care sunt nevoite să-și schimbe lunar mărimea sutienului. Spre exemplu, femei cu mărimea 70 A pot ajunge la 80-85 pe măsură ce se apropie momentul nașterii.

Ce trebuie să știi despre lactație?

În fiecare sân există o întreagă structură care are rolul de a produce lactația. Laptele este secretat în alveole și parcurge următorul traseu: canalicule – canale – rezervoare – mamelon. Copilașul va extrage laptele prin micii pori aflați la nivelul mamelonului. Producția lactată începe din luna a cincea, iar spre sfârșitul sarcinii, secreția lactată poate curge deja din sâni. În primele zile după naștere, sânii secretă colostrul – primul lapte și cel mai bogat în anticorpi și proteine, de care trebuie să beneficieze nou-născutul.

Un lucru important de știut: cantitatea de lapte secretată după naștere nu depinde de mărimea sânilor. O femeie cu sâni mici poate produce la fel de mult lapte sau poate chiar mai mult decât una cu care natura a fost mai generoasă.

Modificari vizibile pe piele

Pe măsură ce sarcină avansează, aportul de sânge crește și poți observa o rețea venoasă mai evidențiată la nivelul sânilor. Areola, cercul de piele închisă la culoare din jurul mamelonului, devine mai închisă și apar mici ridicături sau puncte care poartă denumirea de tuberculii lui Montgomery. Aceștia au rolul de a lubrifia areola și mamelonul în timpul alăptării și de a facilita suptul bebelușului. Secreția produsă de aceste mici glande are un miros unic, ceea ce îl va ajuta pe bebeluș să își recunoască mama și să-și dezvolte instinctele de a se hrăni.

Alte semne vizibile pe sâni pot fi vergeturile. Poți apela la produse anti-vergeturi special concepute pentru perioada sarcinii, cu toate că acestea nu și-au demonstrat pe deplin eficientă. Deoarece pielea se întinde, este posibil să apară și senzația de mâncărime. Cremele emoliente vor ajuta în schimb la calmarea pielii sensibile.

Ce poți face pentru a reduce disconfortul și durerea de sâni în sarcină?

  • Poartă un sutien de bună calitate, din bumbac, care să susțină blând sânii. Renunță la sutienele cu sârmă, prea multă dantelă și cusături. Poți opta și pentru o bustieră, însă nu bustiere din materiale sintetice, cum sunt cele pentru sport.
  • Poți încerca să aplici la nivelul sânilor comprese calde uscate (prosopele moi încălzite) și poartă tricouri lejere, confortabile.
  • Rutina de îngrijire zilnică trebuie să cuprindă dușuri călduțe, cu săpunuri blânde, preferabil fără parabeni și alte chimicale, urmate de hidratare tot cu produse din ingrediente naturale.