O salată cu ficat și grepfrut este o cină destul de sănătoasă și simplu de preparat. Rețeta originală a salatei presupune un ficat de gâscă — renumitul foie gras franțuzesc. Însă dată fiind raritatea acestui produs, dar și prețul piperat (am văzut recent într-un supermarket cu 430 lei/kg), am înlocuit cu ficat de pui. Însă dacă aveți mai mult curaj și banii vă permit, vă recomand să încercați și cu foie gras. Cu siguranță veți rămâne surprinse! Ingrediente pentru 2 porţii.
Preţul unei porţii 30 lei

  • 300 g ficat de pui
  • 500 g frunze de salată variate (lollo rosso, ruccola, iceberg sau cea mai banală salată verde)
  • Un grepfrut
  • O vânată
  • Sare şi piper după gust
  • Oregano
  • Cimbru
  • 25 ml coniac
  • 1 lingura oţet balsamic
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 linguriţa muştar
  • 70 ml ulei de masline
  • 1 lingură suc de lamâie
  • Coajă rasă de lamâie
  • Seminţe de pin

Mod de preparare:

Se spală 300 grame de ficat şi se usucă pe un prosop de hârtie. Se încinge bine uleiul în tigaie şi se rumeneşte ficatul pe o parte. La această etapă se sărează, de dorit cu sare de mare.

Se întoarce ficatul pe cealalta parte sa se rumenească. Acum putem sa-l condimentăm cu oregano şi cimbru. Ficatul se prepară repede, câte 5 minute pe ambele părţi. Se toarnă în tigaia cu ficat 25 ml coniac şi se aprinde cu grijă. Astfel se obţine ficatul flambé, adica se rumeneşte frumos şi căpată o aroma deosebita. Se scoate de pe foc şi se lasă la o parte până pregătim celelalte componente ale salatei.

Tăiem vânata de-a lungul, felii a câte 1 cm grosime, le ungem cu ulei şi le coacem pe o tigaie grill fără ulei.

Pentru prepararea sosului amestecăm într-un bol 70 ml ulei de masline, 1 lingură de oţet balsamic, 1 lingură sos de soia, 1 linguriţă de muştar, 1 lingură de suc de lamâie şi coajă rasă de la o jumatate de lamâie. Amestecăm totul bine până la omogenizarea compoziţiei.

Grepfrutul îl curăţim de coajă şi de peliculele albe dintre felii, astfel ca să obţinem doar miez de grepfrut.
Aranjăm frunzele de salată în centrul unei farfurii plate, peste ele aranjam feliile de vânătă coaptă, prin părţi punem ficatul şi feliile de grepfrut. Stropim totul cu sos şi presurăm semințele de pin.

Poftă bună!

Distribuie articolul: