Nu mai este un secret pentru nimeni, probabil, că în Republica Moldova femeile și bărbații sunt remunerați pentru aceeași muncă...DIFERIT. Un filmuleț peste care am dat recent, a deschis cumva din nou rănile cauzate de această discriminare și am decis să reven cu niște date. Mai întâi să vă spun care e treaba cu filmulețul. Se pare că și în Australia există o discrepanță drastică atunci când vine vorba despre salarizare.

S-a făcut o socoteală și s-a demonstrat că femeile sunt plătite doar pentru munca prestată până la ora 3.43. Așadar, fie că lucrează ele până la 17.00, fie până la 18.00, tot un salariu cu 16 la sută mai mic decât al bărbaților vor ridica. De aici, și un filmuleț haios, ironic, în care angajatele din diferite sfere își exprimă revolta în mod deschis și pleacă de la lucru exact la ora 3.43.

Cum stau lucrurile în Republica Moldova? Salariul bărbaților este cu 12,4% mai mare decât salariul mediu al femeilor, ceea ce constituie 7620 de lei. Asta arată ultimele date, cele din 2016, culese de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare cu suportul Fundaţiei Est-Europene. Odată ce salariul este mai mic, pensia ridicată de femeie nu poate fi nicidecum egală sau mai mare. Prin urmare, un bărbat pensionat primește în medie cu 17% mai mult decât o femeie. Pentru același timp de muncă, chiar și în aceeași companie sau instituție, bărbații sunt plătiți mai bine. Într-o asemenea situație, dar și pentru că există numeroase stereotipuri care dictează „locul” femeii la cratiță, multe femei sunt nevoite să aleagă între carieră și familie. Rămân acasă, lucru din care statul are numai de pierdut. Statul are doar de pierdut și pentru că mai mulți bărbați sunt plecați peste hotare sau intenționează să o facă în viitorul apropiat. Vorbim despre 28% din bărbații inactivi, pe când proporția femeilor din această categorie este de 11,3%. De notat e că femeile au o viață mai îndelungată decât bărbații. Punând cap la cap lucrurile, am avea numai de câștigat dacă femeile ar primi salariul pe care îl merită. Ar crește și contribuțiile prin impozitele reținute din salariu, ar spori interesul femeilor pentru un loc de muncă mai bun, mai competitiv. Apropo, cele mai mari diferențe de remunerare se atestă în cele mai bine plătite sectoare de muncă.

„În situația economică în care se află RM, autoritățile trebuie să pună accent pe valoarea umană, pe abilitățile profesionale ale fiecărei persoane, pe dezvoltarea durabilă a țării în toate domeniile. Iar pentru asta e nevoie ca autoritățile publice să își îndeplinească angajamentele naționale și internaționale de a elimina toate formele de discriminare a femeilor și de a avea un cadru legislativ bazat pe principiul egalității de gen. Asta ar însemna un stat democratic în care atît femeia cât și bărbatul vor avea drepturi, obligațiuni și responsabilități egale în toate sferele vieții publice și private. Eliminarea tuturor inegalităților din câmpul muncii ar însemna în termeni economici și sociali valorificarea capitalului uman, ceea ce ar spori creșterea și dezvoltarea economică a țării. Este important să înțelegem că un astfel de decalaj ridică nu doar probleme de egalitate între sexe ci şi în termeni economici şi sociali”, subliniază Alina Andronache, politoloagă și membră a Platformei pentru Egalitate de Gen.