Din 1969, când a fost deschisă secția Pediatrie din clinica „Emilian Coțaga”, nu s-au făcut niciodată lucrări de reparație capitală din lipsă de bani, de aici și lupta continuă cu infecțiile intraspitalicești. Bacteriile își căutau „adăpost” pe ușile vechi, care trebuiau schimbate încă acum câteva zeci de ani. În luna noiembrie a acestui an, Asociația Națională Învingem Fibroza Chistică s-a oferit să ajute administrația spitalului la renovarea secției, colectând donații.

Părinții care au trecut prin necazul de a-și vedea bebelușii internați în Secția Pediatrie pentru copii cu dereglări metabolice, malnutriții și reanimare din clinica „Emilian Coțaga” ne-ar povesti astăzi cu strângere de inimă despre zilele în care medicii luptau pentru viața copiilor lor, în condiții igienico-sanitare greu de acceptat.

 

Asfel, spitalul a alocat 450 mii de lei pentru înlocuirea gresiei, renovarea băilor și a veceurilor, iar Asociația Învingem Fibroza Chistică a lansat o campanie de colectare de fonduri și sensibilizare.

 

Donațiile colectate pe Guvern 24 plus donațiile de la firmele private, au permis să instalarea ușilor noi, reparația sistemului de aer condiționat în sala de terapie intensivă și pe instalarea unui climatizor în sala medicilor. La campanie au aderat, ulterior, Asociația de Caritate Phoenix, condusă de Irina Rusanovschi, care a reușit să aducă 20 pătuțuri albe, noi, confortabile și frumoase pentru copii și tot atâtea paturi pentru mame. Clubul Internațional al Femeilor, care au donat mobilier nou pentru saloanele pacienților și birourile medicilor. Astăzi atmosfera în secție e mult mai prietenoasă și mai sigură pentru micii pacienți care luptă pentru viață.

 

Anual, în Secția Pediatrie pentru copii cu dereglări metabolice, malnutriții și reanimare, condusă de doamna doctor Ala Jivalcovschi, se tratează în jur de 800  de copii.

Aici sunt internați bebeluși de vârstă fragedă, de la o lună, cu diverse patologii ale sugarului, maladii genetice, anomalii congenitale  asociate malnutriţiei,  cu maladii ale tractului digestiv, malabsorbţii, maldigestii, cât şi cu boli diareice acute. Majoritatea pacienților internați în această secție sunt din familii social vulnerabile, cu maladii severe, care necesită tratament şi îngrijiri speciale.