Salina Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Salina este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii din România în anul 2015. Am vizitat acest monument istoric încă în perioada rece a anului și pot spune ferm că am rămas încântată de ceea ce am văzut. 

Zăcămintele de sare din Transilvania s-au format cu 13,5 milioane de ani în urmă, într-o mare cu adâncime redusă și sub un climat tropical, foarte cald. Stratul de sare se întinde pretutindeni în subsolul Transilvaniei, având o grosime de circa 400 m.

În pofida condițiilor create, este o destinație populară pentru turiști. Dacă cândva în trecut era o simplă mină, acum este o zonă pentru odihnă, datorită tuturor atracțiilor și jocurile prezente în Salină. Dacă cobori la cel mai jos nivel, ai posibilitatea să te plimbi cu barca, admirând Salina din cele mai multe unghiuri posibile. Înainte să urci în barcă, vei fi instruit unde să te așezi ca să formezi echilibru și cum corect să utilizezi vâslele.

De menționat că nu oricine poate vizita cel mai jos nivel, este o presiune specifică care provoacă un disconfort, iar dacă totuși te decizi să o faci, nu vei putea rezista prea mult. Înălțimea Salinei este de aproximativ 1200 metri.