Câmpurile electromagnetice cu radiofrecvenţe ar putea provoca efecte adverse asupra dezvoltării capacităţilor memoriei în anumite regiuni ale creierului. Evoluţia rapidă a informaţiilor şi a tehnologiilor de comunicare aduce la pachet şi expunerea la câmpuri electromagnetice cu radiofrecvenţă (RF-EMF). Conform Science Daily, cel mai cunoscut tip de expunere este utilizarea telefonului mobil. 

Specialiştii au realizat mai multe studii pentru identificarea potenţialelor probleme de sănătate asociate expunerii la RF-EMF, însă rezultatele au rămas fără concluzii. În cercetarea recentă, realizată de către specialiştii din cadrul Swiss Tropical and Public Health Institute, au analizat relaţia dintre expunerea la RF-RMF provenite din dispozitivele de telecomunicaţii wireless şi performanţele memoriei adolescenţilor.

În cadrul studiului a fost descoperit faptul că expunerea îndelungată la RF-EMF are un efect negativ asupra capacităţilor memoriei figurative a adolescenţilor. Memoria figurativă este localizată în partea dreaptă a creierului, iar după utilizarea îndelungată de telefonului mobil zona era mult mai pronunţată.  În cadrul studiului au fost analizaţi aproximativ 700 de adolescenţi, cu vârste între 12-17 ani, pe parcursul unui an. Cercetarea a inclus şi obiceiurile lor de utilizare a telefonului mobil.

Distribuie articolul: