eaPe Aurelia Ceban prenumele a ales-o mai bine decât se putea. Basarabeanca de 33 de ani are mâini de aur, iar bunătățile care se nasc în bucătăria sa cuceresc până și cei mai puțin pofticioși internauți. Iată însă că deja de 14 ani tânăra moldoveancă e stabiltă în Belgia, acolo unde educă doi fii, bucătărește cu drag și gestionează un blog culinar: pasiuneadeagati.blogspot.be. Am fost curioși să pătrundem în povestea Aureliei – una în culori și arome vii. Trebuie să aflați că eroina acestui interviu a îmblânzit o mulțime de orhidee, împărtășidu-ne și nouă câteva din secretele de îngrijire a acestor plante decorative.  

Aura, vrem să te felicităm pentru curajul și perseverența prin care îți urmezi pasiunea. Cum ai început să cochetezi cu bucătăria și de la cine ai deprins iscusința de a găti?

Vă mulțumesc frumos! Iscusința de a găti o am încă de mică, atunci când îmi doream să devin bucătar. Când veneau sărbătorile, înnoptam la bunica și o ajutam să frământe aluatul și să coacă a doua zi cozonaci sau biscuiți. Pe lângă aceasta, îmi plăcea să mă joc cu aluatul: coceam pâine și o ajutam pe mămica. După ce am absolvit clasa a noua, am urmat un curs de bucătar, dar din păcate nu am muncit în acest domeniu. De când am familia mea, gătesc cu mare drag pentru ea.

familie

A doua întrebare firească e, desigur, legată de povestea stabilirii tale la Bruxelles. Te rugăm să împărtășești cu noi această istorie.

La Bruxelles mă simt ca la mine acasă. Am ajuns aici cu ajutorul verișoarei mele – Angelica, la care țin mult și care are o inimă mare. Am avut mare încredere în unele persoane străine prin care am avut noroc și eu să fiu lângă ea. 2 aprilie 2003 a fost o zi importantă și plină de emoții, pe care nu le voi uita niciodată.

Locuiesc de 14 ani, am o familie frumoasă, doi copii minunați, multe rude și prieteni, alături de care care suntem o familie mare și unită!

aurelia

Cum s-a născut „Pasiunea de a găti” și cum ți-ai dori să fie perceput acest blog – unul absolut unic în blogosfera belgiană: cu rețete în limba română!

Blogul a fost creat datorită Lianei Filipaș – o doamnă drăguță, care m-a încurajat în ceea ce fac. Pe timpuri, ca oricare gospodină, postam prin grupurile culinare poze cu ce găteam. Mai postam rețetele și pe blogul povarenok.md. Blogul meu este mic și necesită multă muncă. Sper ca în timp să fie de ajutor multor mămici începătoare, care vor să gătească. Ceea ce fac e din pasiune și eu o împart cu mare drag.

Ce surse de inspirație te ajută să creezi adevărate opere gastronomice? Te încrezi în Google sau în cărți de bucate cu rețete verificate?

Sursele din care mă inspir sunt enorm de multe, începând cu Google și continuând cu alte bloguri, reviste culinare franceze sau chiar grupurile virtuale culinare. În fiecare zi îmi place să gătesc ceva nou și să descopăr gusturi noi și rețete delicioase.

pui

felieTimpul… Presupun că numeri fiecare secundă din zi, pentru a o gestiona corect și proportional priorităților. Mărturisește-ne cum le reușești pe toate atât de bine.

Ca și oricare mămică, vreau să le reușesc pe toate, dar nu e posibil. Am un „ajutor” de 1 anișor și 4 luni, care îmi mai planifică și el ziua și timpul. Ce nu reușesc, las după ora 20:00, când copiii sunt la somn și abia apoi stau liniștită în micul meu birou.

 

Subiectul legat de rolul femeii la bucătărie a fost dezbătut din toate timpurile. Cum se întâmplă la tine? Le vei educa și fiilor secrete ale celor mai bune și apetisante bucate?

Vreau să vă destăinui că sunt o mare norocoasă! Sunt susținută și încurajată de scumpul meu soț, care și el, la rândul său, mă ajută enorm atunci când dispune de timp sau când organizăm o sărbătoare în cuibul nostru. Copiii se implică și ei de mici în ceea ce face mami, e un bun început și un ajutor mare pentru viitor.

copii

Visezi la o carte de bucate moldovenești care să îți poarte numele? Ce înseamnă pentru tine răspunderea de promova tradițiile chiar și departe de casă?

Nu visez la o carte, fiindcă sunt și o mămică simplă și o gospodină începătoare, care își împarte pasiunea cu drag. Încerc să fiu de ajutor în micul meu grup pentru începătoarele mămici și gospodine, care au nevoie de un sfat, de o îndrumare pentru a găti ceva simplu și delicios pentru familie.

pasti

Aurelia, nu pot să nu remarc dragostea pe care o manifești pentru orhidee. Mărturisește cititoarelor noastre câteva secrete de îngrijire a acestor flori.

Orhideele sunt slăbiciunea mea. Pentru ele nu am nici un secret: le îngrijesc ca pe orice altă plantă. Rădăcina și floarea iubesc multă lumină, dar nu Soare, fiecare plantă are un ghiveci din sticlă; le ud o dată în două săptămâni, abundent, ba chiar las în ghiveci apă de un deget.

Te rugăm să lași un mesaj pentru toate moldovencele de pretutindeni, care, din lipsă de timp sau din oricare alt motiv, nu îndrăznesc să-și urmeze vocația și pasiunile.

Faceți ceea ce vă place și urmați-vă PASIUNEA, oriunde ați fi! Niciodată nu este târziu.

Îți urăm inspirație și multă putere pentru a-ți crește blogul și arhiva de bucate. Mulțumim pentru acest interviu, Aurelia!

IMG_0735

Foto: arhiva personală, pasiuneadeagati.blogspot.be

Distribuie articolul: