„Cum ar fi să trăiți cu acești bani (n.r. un salariu de profesor) o lună?”. Este întrebarea adresată ministrului Monica Babuc de către o profesoară de la liceul din satul Chișcăreni, raionul Sângerei.

Ana Turtureanu a postat o adresare publică pe Facebook, în care menționează că profesorii sunt răsplătiți neadecvat. În replică, responsabilii de la minister au menționat că profesorii nu primesc cele mai mici salarii.

„Știrea privind indexarea salariilor pedagogilor am aflat-o fiind în compania colegilor mei de breaslă. Reacțiile au fost negative. De ce? Fiindcă modificări în învățământ se fac în fiecare an, adăugând pe umerii noștri câte o „piatră” în plus, și DOAR despre salariu se pomenește mai rar, iar „majorarea” se face DOAR la insistența noastră. Inițial m-am bucurat, până-n momentul în care am calculat cât reprezintă această majorare, mai exact, 263,12 lei. În total, un salariu neimpozitat va avea valoarea de aproximativ 3550 de lei. Doamnă ministru, cum ar fi să trăiți din acești bani o lună? Tot respectul pentru munca dvs., dar colegii mei nu muncesc mai puțin decât un ministru, în schimb, sunt răsplătiți neadecvat”, se arată în mesajul profesoarei.

„De la tribuna Parlamentului, la Minister, în Guvern se tot vorbește despre lipsa cadrelor didactice și nondidactice, despre faptul că numărul lor e în scădere, cererea fiind de șase ori mai mare decât oferta. Motivul cred că-l cunoașteți: pedagogia nu mai este atractivă din cauza salariilor mici. În contextul indexării, vă reamintim că, la începutul lui 2017, ceream o majorare cu 50% a salariilor, și nu o indexare, doamnă ministru”, mai explică Ana Turtureanu.

De partea cealaltă, serviciul de presă al Ministerului Educației a declarat pentru suntparinte.md că profesorii nu primesc cel mai mic salariu și că instituția depune eforturi pentru a identifica resurse financiare. „Dacă doamna în cauză dorea să contribuie la soluționarea problemei insuficienței cadrelor didactice și nivelului de salarizare, putea să ne adreseze o solicitare în scris. Dumneaei a preferat să disemineze mesajul în spațiul virtual, noi considerăm că nu e cea mai bună abordare. În legătură cu salariile, în comparație cu alte categorii de bugetari, cadrele didactice nu primesc cel mai mic salariu. Spre deosebire de salariul angajaților din domeniul culturii (muzeografii și bibliotecarii), salariul cadrelor didactice este mult mai mare și mai motivant”, se arată în răspunsul primit de la Minister.

Poți vedea aici mesajul integral al profesoarei.

Sursa: Agora.md

Vezi și: Constatările Ministerului Sănătății după acuzațiile pediatrului Mihai Stratulat, privind diagnozele greșite

Distribuie articolul: