Dinții copiilor pot reprezenta deseori motive de îngrijorare pentru părinți, fie că nu cresc la timpul potrivit, apar carii, cresc în poziție incorectă sau devin înghesuiți. Sănătatea dinților copilului influențează în mod direct starea de sănătate generală, așa că nu o neglijați, chiar dacă este vorba de dinții de lapte.

Când ultima dată ai plecat cu copilul tău la o consultație stomatologică?

Zina Vacula-Furtună, doctor stomatolog, ne povestește despre problemele dentare cu care se confruntă cei mici încă de la o vârstă fragedă, totodată vine și cu câteva sfaturi pentru a proteja dinții copiilor noștri, precum și despre cât costă un aparat dentar.

De la ce vârstă este necesar să vină copiii la o consultație la medicul dentist?

Vizita la medicul stomatolog, o dată în jumătate de an, trebuie să devină un obicei bine fixat, încă de la erupția primilor dinți. Numai sub o strictă monitorizare din partea medicului, putem preveni afecțiuni ale cavității bucale, sau cel puțin, să le tratăm în stadii precoce. Trebuie să conștientizăm că și dinții de lapte își au rolul lor de o importanță majoră, iar pierderea acestora precoce poate avea urmări destul de grave asupra dezvoltării întregului complex dento-parodontal al copilului.

Potrivit statisticilor, cariile dinților de lapte apar la 12% dintre copiii sub vârsta de un an și  73% la copiii mai mari. Care sunt principalele cauze ale apariției lor?

Caria dentară este în rândul problemelor dentare la copii, iar, din nefericire, numărul copiilor de vârstă fragedă care necesită tratament stomatologic de urgență crește într-un ritm alarmant. Mai îngrijorător este faptul că netratată la timp, aceasta poate avea urmări grave și aici vorbim nu doar despre dinții permanenți, dar și de cei temporari. Principala cauză este igiena incorectă și insuficientă, care duce la acumulări de resturi alimentare și progresiv, la distrugerea dinților. Din ce în ce mai frecventă în rândul bebelușilor, caria de biberon reprezintă o formă agresivă de carie ce apare pe dinții de lapte ai copiilor sub 3 ani. Din acest motiv, părinții sunt cei care trebuie să realizeze că periajul dentar corect și regulat este singura cale de prevenire a cariei dentare.

Când e normal ca un copil să își piardă primul dințișor?

Procesul de schimbare a dinților temporari este individual pentru fiecare organism, fiind influențat de mai mulți factori, dar, în jurul vârstei de 6-7 ani, părinții pot observa primele semne prin care se prevestește schimbul dinților. Cel mai des, copiii simt o ușoară mobilitate, care ulterior crește progresiv. După cum am menționat anterior, variații pot exista, în mediu de câteva luni, dar nu mai mult de un an.

Ce se întâmplă atunci când micuțul suferă de o pierdere timpurie a dinților de lapte?

Dinții de lapte au un rol destul de important, iar odată cu pierderea precoce, au loc o serie de modificări ale poziției dinților permanenți, erupția cărora va fi ghidată greșit. Astfel ne ciocnim, din ce în ce mai des, cu situații de înghesuiri dentare severe, malpoziții și mal-ocluzii care ar fi putut fi prevenite dacă micuții aveau dantura sănătoasă.

În ultima perioadă observăm tot mai mulți copii cu dinții pigmentați, de ce apare această colorare?

Trebuie să facem o diferențiere corectă între pigmentațiile negre și cariile dentare, deoarece ultimele se caracterizează printr-un defect de structură dentară, pe când pigmentațiile se pot  înlătura prin periaj casnic sau profesional în cabinetul stomatologic. Aceste pigmentații inestetice reprezintă o formă de placă dentară caracterizată prin flora bacteriană cu tendința de calcifiere. Odată calcificate, acestea duc la demineralizarea dinților, din acest motiv necesitatea înlăturării lor este absolută pentru a asigura o sănătate orală bună.

De la ce vârstă copiii ar trebui să înceapă să se spele pe dinți?

Odată cu erupția primului dinte de lapte, părinții trebuie să asigure o igienă corectă cu perii speciale, care nu trebuie să fie prea agresive, totodată asigurând o înlăturare a bacteriilor de pe dinți, gingie și limbă. Astfel, treptat, copilul va învăța, sub monitorizarea părinților, o tehnică de periaj corectă și necesitatea efectuării acesteia regulat.

Cum alegem pasta și periuța pentru cei mici?

Pasta și periuța trebuie să fie adecvată vârstei copilului, deoarece la etapele inițiale, copilul are tendința de a înghiți pasta, deci condiția de bază este inofensivitatea acestora. În plus, copilul trebuie să perceapă periajul ca un joc, nu ca o obligație, în acest scop ne vin în ajutor periuțele colorate cu diferite imprimeuri, totodată având perii speciale, care duc la înlăturarea bacteriilor și masajul gingiilor inflamate.

Cele mai recente studii arată că mai mult de 50% dintre copii au nevoie de îndreptarea dinților. Dinții strâmbi, distanțați sau înghesuiți reprezintă una dintre principalele probleme de sănătate și estetică dentară în rândul copiilor. Când recomandați aparatul dentar la copii, în cazul în care acesta este necesar?

Recomand vizita regulată la medicul ortodont de la vârsta de 6-7 ani, atunci când putem interveni precoce pentru a nu permite agravarea unor probleme nu doar estetice, dar și funcționale.

Astăzi există mai multe tipuri de aparate dentare. Care l-ați recomanda pentru copii?

Din fericire, avem la dispoziția noastră diferite aparate ortodontice care ne ajută să corectăm orice tip de problemă, chiar și de la vârste fragede. Indicate copiilor şi adolescenților sunt aparatele mobile, aparatele funcționale şi cele fixe. Iar pe lângă alinierea dinților, maxilarelor şi îmbunătățirea dezvoltării faciale, tratamentul preortodontic şi interceptiv poate oferi beneficii suplimentare pentru sănătate prin abordarea problemelor legate de disfuncția căilor respiratorii, precum şi prin instruirea copiilor pentru a-şi însuși obiceiuri alimentare bune, toate acestea având efecte benefice asupra dezvoltării ulterioare.

Pentru că există variante diferite de tratament, încurajăm pacienții să alegem, de comun acord, cel mai potrivit tratament disponibil, conform nevoilor sale ortodontice, explicând în detaliu fiecare variantă, astfel încât să poată lua o decizie în deplină cunoștință de cauză, corect şi complet informat.

Care este cea mai des întâlnită greșeală pe care părinții o fac atunci când vine vorba despre sănătatea dinților copiilor?

Cred că cea mai des întâlnită greșeală este atenția insuficientă asupra igienei orale, o problemă acută a generației actuale care din nefericire, are urmări grave asupra întregului complex dento-facial. Numai o conștientizare corectă a faptului ca igiena orală trebuie efectuată regulat și cu minuțiozitate poate garanta siguranța unui dezvoltări armonioase a viitorului copil. Când vorbim despre termenul „igienă orală” se subînțelege periajul regulat de 2 ori pe zi, utilizarea aței dentare și a apelor de gură și desigur vizita obligatorie la medicul stomatolog o dată în jumătate de an.

Ce alte sfaturi le puteți da mămicilor pentru a proteja dinții copiilor lor?

Dacă ar fi să sistematizăm sfaturile pe care le oferim părinților despre sănătatea orală a copiilor, aș face o serie de recomandări scurte, dar de o importanță semnificativă:

  1. Vizita regulată la medicul stomatolog.
  2. Periajul obligatoriu de 2 ori pe zi.
  3. Tehnica corectă de periaj, utilizarea aței dentare și a apei de gură.
  4. Consumul unei diete sănătoase și echilibrate, bogată în vitamine și minerale.
  5. Mai bine prevenim, decât să tratăm.

Elena Balan, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM.

Distribuie articolul: