Era început de august 2014 atunci când vă informam că o americancă de origine iraniană a devenit prima femeie din lume care a câştigat cea mai prestigioasă recompensă din matematică – medalia Fields, considerată drept echivalentul premiului Nobel. La 15 iulie 2017, Maryam Mirzakhani s-a stins din viață, fiind răpusă de cancer.

Potrivit BBC, Maryam Mirzakhani s-a stins din viață în SUA. Aceasta a suferit de cancer la sân, metastazele căruia s-au răspândit în oase.

Denumită și „Premiul Nobel pentru matematică”, Medalia Fields se acordă doar o dată la 4 ani, pentru 2-4 matematieni sub vârsta de 40 de ani. De origine iraniană, Maryam Mirzakhani a intrat în posesia ei în 2014, grație unei lucrări privind geometria complexă și sistemele dinamice.

„Adio, geniule. Sperăm să ajungem la o zi în care oamenii de știință să distrugă cancerul și nu să fie răpuși de cancer. Numerele și ecuațiile sunt pline de drag de tine” – a scris, pe pagina sa de Instagram, savantul NASA Firouz Michael Naderi.

Sadness is great.numbers & equations are also mournful for your sake .

A post shared by Firouz michael Naderi (@firouznaderi) on

Maryam Mirzakhani a crescut în Iranul post-revoluționar, iar în adolescență a câștigat două medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică. A obținut un doctorat la Universitatea Harvard, iar din 2004 a fost cadru didactic la Universitatea Stanford.

Profesoara și-a celebrat a 40-a aniversare la 3 mai 1977. 

maxresdefault

Sursa: BBC

Foto: Facebook.com, Stanford News, captură video

Distribuie articolul: