Prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIa a fost lansată pe 12 aprilie, la salonul molDeco. În cadrul acesteia sunt expuse lucările celor 17 meșterițe care au reușit să ajungă în etapa finală a concursului. Astfel, vizitatorii pot admira ii, cămăși bărbătești și cămăși pentru copii până la data de 29 aprilie, când vor fi anunțați câștigătorii.

„Este primul concurs-expoziție de ie lucrată manual, suntem la o ediție de început pe care vrem să o continuăm, sper să dureze ani la rând. Este un concurs pe care l-am inițiat împreună cu asociația KLumea. Unul din criteriile noastre a fost autenticitatea, să facem cumva diferență dintre iile care se vând astăzi în cantitate foarte mare și care de fapt sunt niște bluze cu floricele și ia românească autentică care are simboluri, care are semnificații mult mai profunde și mult mai bogate. Ideea acestui concurs este să molipsim cât mai multă lume să coase ii cu mâna lor, să-și dedice timp pentru veșmântul pe care să-l poarte cu mândrie”, a menționat Stela Moldovanu, organizatoare.

Stela ne-a mai mărturisit că criteriul de selecție a participanților a fost unul foarte riguros, astfel încât în expoziție au ajuns niște lucrări cu adevărat valoroase. Cel mai dificil acum le este juriului care trebuie să aleagă din toate lucrările pe cele mai bune. Prezent la eveniment, Vasile Botnaru, care este și membru al juriului a menționat că femeile sunt cele mai frumoase atunci când poartă ii.

maiestria 1

„Când eram tânăr îmi păreau femeile mai frumoase dezbrăcate, acum invers, cele mai frumoase sunt cele îmbrăcate și mai ales în ii, în cămașă națională. Asta-i dovada rezistenței  autentice, știți cum smerenia măicuțelor este mai puternică decât orice așa și această rezistență prin aceste ornamente”, a menționat Vasile Botnaru.

Participantele la concurs, prezente și ele l-a lansarea expoziției, au fost foarte bucuroase și încântate de faptul că au obținut posibilitatea să-și expună lucrările în cadrul unei expoziții specializate.

„Concursul e foarte binevenit. Mi s-a părut că e obligatoriu să fiu aici. Dragostea pentru ie am avut-o, o am, și cred că voi avea-o. Este cel mai sacru, cel mai frumos, cel mai sfânt obiect pe care îl poate avea o femeie, este o bogăție imensă”, ne-a spus Maria Ciobanu, meșteriță.

„Mi-a plăcut ideea Stelei Moldovanu de a ne expune toate iile pe care le meșterim timp de un an sau timp de câteva luni. Ideea de a fi toate într-un singur loc, atât de frumoase și meșterițe și ii am susțin ut-o din start”, ne-a spus Banariuc Olesea, meșteriță.

„Nu am luat-o drept un  concurs, mai mult ca pe o expoziție pentru că noi meșterițele într-adevăr ne întâlnim de ceva timp, cam de vreo 2 – 3 ani la șezători și deja ne cunoaștem.  Cunoaștem cine și ce brodează, dar să le expunem undeva chiar nu am avut posibilitatea”, ne-a spus Natalia Miron, meșteriță.

maiestria 3

Cei mai impresionați au rămas vizitatorii, care au apreciat înalt măiestria meșterițelor și au mărturisit că ar purta cu mare mândrie și plăcere asemenea ii.

„Am aflat de pe Facebook despre această expoziție. Deoarece mă interesează de mic copil broderia, am brodat și eu cândva, din păcate acum nu mai fac asta, dar sufletul mi-a rămas totuși la broderia noastră națională și în special la ie. Eu am venit să văd ornamentele, pentru că mi-am dat seama că vor fi niște ornamente pe care nu le poți vedea în fiecare zi, mă interesează foarte mult armonia culorilor, am văzut câteva ii care pur și simplu nu le pot descrie, atât de bine combinate culorile, atât de bine gândit, atât de bine lucrate, sunt foarte impresionată”, ne-as pus Lidia, vizitatoare.

„Această expoziție este cea mai bună idee de a înnoi amintirile comorii noastre moldovenești, basarabene și mă bucur foarte mult să văd lucrări făcute cu mâna, cu fir deosebit, cu culori minuțios căutate și bine combinate. Eu aș purta cu mare plăcere o asemenea ie”, ne-a spus Violeta, vizitatoare.

„Este o expoziție frumoasă și interesantă și care ne mai amintește odată de tradițiile moldovenești. Aici am văzut și ii bărbătești care mi-au atras atenția și cred că la vară o să-mi procur și eu una” ne-a spus Iurie, vizitator.

Vizitatorii expoziției vor putea selecta prin vot direct lucrarea preferată, care va primi titlul de Simpatia Publicului.

În cadrul evenimentului a avut loc și o defilare de ii lucrate de un grup de femei de la penitenciarul Rusca, participante în programul de terapie socială „Ia – Simbolul tradiției populare”, program organizat de Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”.

maiestria 4

„Multe dintre femeile de la Rusca sunt victime ale violenței, practic toate din ele sunt mame cu copii acasă și faptul că au o ocupație atâta de frumoasă le permite să se gândească la frumos, să creeze, să creadă într-un viitor luminos”, a menționat șefa direcției asistență socială la departamentul penitenciarelor.

Expoziția- concurs MăiestrIA va fi deschisă până pe data de 29 aprilie 2017, pe adresa salonului molDeco – bd. Moscova 14/1.

Autor: Elena Baranov