E rapidă, ieftină și foarte ușor de făcut: cât bați din palme arunci niște cartofi gratinați cu sos bechamel în cuptor și în maxim o oră te bucuri de o masă sățioasă!

Ingrediente:

800 g cartofi

3 linguri făină

100 g unt

500 ml lapte integral

2 crenguțe de cimbru

1 cățel usturoi

un praf nucșoară

150 g cașcaval

50 g brânză sărată (ex. parmezan)

sare

piper

Preparare:

1. Topește untul complet și adaugă făina, pentru a obține sosul bechamel. Amestecă energic odată adăugată făină și lăsă cratiță la foc mediu pentru un minut.

2. Adăugă laptele cât mai rece treptat și omogenizează bine compoziția. Potrivește de sare și piper, adăugă apoi nucșoară, cimbrul și usturoiul întreg.

3. Lasă sosul bechamel la fiert până ce se îngroașă. Scoate usturoiul și cimbrul la final. Taie cartofii felii de 0.5 cm grosime și așază jumătate din ei uniform într-o tavă unsă cu unt.

4. Deasupra cartofilor întinde jumătate din sosul bechamel, iar peste așază un alt strat de cartofi. Toarnă restul de sos bechamel, acoperă tava cu folie de aluminiu sau hârtie de copt și dă-o la cuptor pentru 45-50 de minute, la 180 grade.

5. După ce cartofii s-au pătruns (te asiguri cu o furculiță), râde cașcaval din belșug deasupra preparatului și, opțional, pentru un plus de aromă, puțină brânză sărata măturată, precum parmezanul.

6. Da tava de cartofi gratinați din nou la cuptor pentru minim 10 minute la foc iute, sau până când se formează o crustă aurie deasupra preparatului.

Poftă bună să aveți!

Sursa: retetepractice.ro

Vezi și: Rețeta lui Chef Florin Dumitrescu de Paste Carbonara. Nimic mai simplu!