Tot mai multe frământări și neclarități ale cuplurilor contemporane își găsesc dezlegarea în predicile și răspunsurile înțelepte, orferite de preotul român Constantin Necula. Invitat în cadrul emisiunii „Cuvânt pentru suflet”, din cadrul Trinitas TV, părintele a explicat cât de eronat se înțelege în prezent expresia rostită la cununie: „femeia să se teamă de bărbat”. Aflați mai jos ce înseamnă, de fapt, aceste cuvinte.

„Dacă avem câte un cântăreț de ăsta nazal, care vrea neapărat să sublinieze, el subliniază neapărat „femeia să se teamă de bărbat” și o lungește așa… E incorect, pentru că Epistola către Efeseni este construită în așa fel, încât ne atrage atenția când femeia trebuie să se teamă de bărbat: când bărbatul face pentru ea ceea ce a făcut Hristos pentru Biserică, ori Mântuitorul pentru Biserică nu doar că și-a dat viața, ci i-a dat sens în eshatologie. Nu cred că există o femeie al cărei sens să fie deschis de bărbatul ei în veșnicie și să nu înțeleagă asta cu frica.

Noi tot spunem că fundamentul căsniciei este iubirea între doi și uităm să spunem că într-adevăr iubirea lor e la fel de importantă ca faptul că Dumnezeu le îngăduie să meargă mai departe. Întotdeauna, când este vorba despre taine, avem tendința fie să exagerăm fie o latură, fie cealaltă.

Dumnezeu respectă iubirea omului, asta este important. Dacă respectă iubirea omului, înseamnă că respectă femeia măcar cât pe bărbat: dovadă că i-a dat un rod în plus față de bărbat, la care el, slavă Domnului, nu poate visa. 

Există atât de multă tandrețe într-un cuplu sănătos, încât tandrețea este o formă de frică: mi-e teamă să nu te pierd; mi-e teamă că dimineața, când mă trezesc, nu mai respiri lângă mine, de exemplu. Oamenii se tem. Văd generația părinților mei, moartea tatălui a adus-o pe mama în situația de a constata ce greu este să nu mai ai subiectul iubirii. Dar sunt foarte mulți oameni în jurul nostru care trăiesc la fel.

#CuvântPentruSuflet Părintele Necula, de ce se spune, la Cununie, că ”femeia să se teamă de bărbat”

Posted by TRINITAS TV on 29 Martie 2016

În ianuarie eram internat în spital și auzeam cum pe coridor au adus un nene lovit de mașină. Fusese lovit zdravăn și era foarte în vârstă, se auzea după voce. La un moment dat, îl auzeam cum îi spunea soției sale că e bine. Incredibil. Și medicii, și asistentele, și bolnavii, toți eram cu nod în gât. Au început să plângă toți. Era atâta dragoste în ceea ce spunea el, era atâta grijă de a nu-l răni pe celălalt! Două zile după aceea, am văzut-o pe femeie venind în vizită la soțul ei. E copleșitor, în fața unui astfel e tablou de iubire, n-ai cum să nu înțelegi ce înseamnă teama de bărbat. E o teamă roditoare. Teama neroditoare este mitocănia pe care o comportă câteodată bărbații, în propriile familii: ideea că li se cuvine totul, princiaritatea fără coroană. 

Coroana pe care o punem pe cap în timpul cununiei nu arată a superioritate, ci a egalitate. Arată capacitatea bărbatului de a gândi prin Hristos, a femeii – prin Maica Domnului. Noi asta nu ne mai explicăm, noi slujim și atât, nefiind atenți că transmitem niște conținuturi oamenilor, nu doar cuvintele. Ori conținutul este „se încunună robul lui Dumnezeu cu roaba lui Dumnezeu”. A te încununa cu celălalt înseamnă a trăi cununia deplină”, mărturisește Constantin Necula.

Foto: activenews.ro

Distribuie articolul: