Romanul „Grădina de sticlă” de Tatiana Țîbuleac a câștigat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură. Acesta se acordă anual, începând cu anul 2008, scrie Agora.md. Trei scriitori români au fost recompensați până în prezent cu acest premiu: Claudiu Mihail Florian (2016) pentru Vârstele jocului. Strada Cetăţii (Polirom), Ioana Pârvulescu (2013) pentru Viaţa începe vineri (Humanitas) și Răzvan Rădulescu (2010) pentru Teodosie cel Mic (Polirom).

Romanul descrie povestea impresionantă a Lastocikăi: în Chișinăul anilor 80, o fetiță abandonată adună și spală sticle pentru mama de împrumut, rusoaică.

„Grădina de sticlă” este un bildungsroman emoționant, despre construcția feminității și a propriei identități, când familia e un întreg cartier mitic și pitoresc din Chișinău, iar rivalitățile pasionale sau refulate între mediul rusesc și cel românesc țin cotidianul și viețile sub tensiune. Cu scriitura sa violent poetică, noul roman al Tatianei Țîbuleac este o declarație de iubire către limba română.

Tatiana Țîbuleac s-a născut în 1978 la Chișinău, în Republica Moldova. După opt ani de jurnalism la ProTV Chișinău, se stabilește la Paris unde lucrează în comunicare. În 2016, publică un volum de proză scurtă, „Fabule moderne”. Iar în 2017, apare primul său roman, „Vara în care mama a avut ochii verzi”, care cunoaște un spectaculos succes de public și de critică, fiind distins cu premiul pentru proză al revistei Observator cultural. „Grădina de sticlă”, a treia sa carte, a apărut la editura Cartier în mai 2018.