Multe femei atunci când rămân însărcinate renunță la sport pentru că le este frică de a nu-i face rău fătului, lucru care este total greșit. O gravidă activă va naște mult mai ușor și se va simți mult mai bine. Antrenoarea și nutriționista, Elena Ozun va deveni curând mămică și nu a renunțat nici acum la sport, care sunt avantajele unei graviduțe active ne-a spus chiar EA. 

Nu ai renunțat la sport nici în timpul sarcinii? Cât este de necesară mișcarea în această perioadă?

„Pe lângă competențele profesionale în domeniul fitness-ului și nutriției sunt și o adevărată pasionată de modul activ de viață și o alimentație echilibrată. Acum am posibilitatea să cultiv dragostea față de sport și bebelușului meu chiar din burtică, practicând diverse activități și alegând să mănânc corect.”

„Activitatea fizică este necesară atât viitoarei mămici, cât și fătului. Am să încep cu cel mai convingător argument pentru majoritatea femeilor și anume că prin sport reușim să ne menținem în formă, fără să adăugăm prea multe kilograme, ceea ce înseamnă că ne vom simți la fel de atrăgătoare și mai puțin stresate după ce vom naște. Dacă graviduța simte presiune în regiunea lombară sau oboseală, e un semn că a venit timpul să mergem la antrenament.”

 

Crezi  că femeia care practică sportul în timpul sarcinii vă naște mai ușor?
„Sunt convinsă de acest fapt! Femeia care face sport știe să își controleze mult mai bine corpul datorită musculaturii dezvoltate și este mai imună la dureri. Odată cu mușchii mari, se dezvoltă și mușchii vaginali, fără ca să-i lucrăm neapărat prin tehnici speciale, ceea ce înseamnă că riscul de rupturi se minimizează.”

 

Cum te alimentezi acum? Ai pofte sau tot cu gândul la siluetă?
„La silueta nu, la starea mea psiho-emoțională, da! Atunci când îmi apare o poftă „interzisă” analizez dacă e o necesitate sau un moft. De cele mai multe ori e o poftă apărută din prea mult stres acumulat peste zi sau poate chiar din plictiseală. Atunci încerc să elimin cauza principală și nu simptomul, adică să îmi ocup timpul cu ceva mai interesant sau să îmi aloc mai mult timp pentru relaxare. Dacă nu mă ajută, mă răsfăț cu o înghețată!”

Până în a câta lună vrei să faci sport?
„Până în ultima zi, și se pare că nu mi-a mai rămas mult timp să mă admir în oglindă cu burtică de graviduță! Oricum sunt sigură că voi rămâne tot „cea mai sexy graviduță” așa cum obișnuiește să îmi spună soțul meu.”

Ce este contraindicat în sport pentru o gravidă?
„Foarte mult contează dacă graviduța a făcut sport până la sarcină sau nu. Ca să nu dăm greș, este important să ne verificăm pulsul care nu trebuie să depășească 140 bpm și să ne ascultăm corpul. În cazul în care simțim disconfort, amețeli sau ne este dificil să vorbim în timpul exercițiului fizic, ne oprim și o luăm mai lejer. De asemenea sunt câteva poziții interzise ca de exemplu culcatul dorsal și facial, din trimestrul II. Săriturile, antrenamentul de intensitate înaltă sau cu impact sporit, sporturile cu riscuri de lovire sunt interzise.”

Este obligator ca o gravidă să practice sportul sub supravegherea unui antrenor?

„Dacă viitoarea mămică își dorește ceva mai mult decât jogging sau înot atunci îi recomand să apeleze la un specialist calificat pentru a-i elabora cel mai bun program de antrenament, fără riscuri pentru ea și pentru făt. De asemenea recomand antrenamentele personale și nu cele de grup pentru o atenție sporită a instructorului față de graviduță, mai ales dacă e începătoare, are careva patologii sau duce o sarcină mai dificilă.”

Ce recomandări ai avea pentru graviduțe?
„Să savureze din plin această perioadă minunată! Sportul în sarcină nu e despre slăbit și nici despre performanțe, e pentru o stare emoțională echilibrată și e perioada perfectă pentru a te îndrăgosti de antrenamente, fără grabă, fără obiective, doar cu multă dăruire.”

 

Distribuie articolul: