Începând cu ziua de 10 mai, scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” va găzdui zilnic spectacole memorabile, care istorisesc povești de viață, dragoste și familie.

Miercuri, 10 mai, ora 18:30 – „Storcătorul de fructe” 

Spectacolul este unul tragi-comic, despre criza comunicării dintre oameni apropiaţi, care îşi vorbesc, dar nu se pot face auziţi; o montare ce doreşte a ne spune cât de simplu e, de fapt, secretul armoniei în familie – să iubeşti şi să înţelegi!

Joi, 11 mai, ora 18:30 – „Tache, Ianche şi Cadâr” 

Spectacolul readuce în scenă una dintre cele mai populare şi longevive piese clasice din dramaturgia românească, în care actorul are posibilitatea de a se descoperi, a se întrece pe sine însuşi.

Un spectacol cu umor irezistibil despre trei bătrâni puşi mereu pe şotii, doi tineri îndrăgostiţi, multe mofturi de mahala în toată splendoarea lor, dar şi despre toleranţă, prietenie, compasiune.

Aşadar, spectacolul „Tache, Ianche şi Cadâr” este istoria noastră, a celor care trăim sub acelaşi soare şi împărtăşim aceleaşi gânduri şi aspiraţii omeneşti.

Detalii pe TNME.md, Bilete puteți accesa AICI

Vineri, 12 mai, ora 18:30 – „Casa Zoikăi”

În varianta inițială, Bulgakov vedea piesa ca pe: „o bufonadă tragică prezentând, pe sub măști, câteva personaje  create de NEP.” O comedie virtuoasă și mistică; personajele visează cu ochii deschiși iluzii pariziene, spulberate de realitățile crude. Deși piesa are aproape un secol (fiind scrisă în anii ‘20), montarea vizionarului Vitalie Drucec ne arată că e actuală și astăzi, când corupția, protecționismul și crima ne stăpânesc viețile împingându-ne spre exod.

Zoia Denisovna, femeie de afaceri organizează în apartamentul său o casă de toleranță sub paravanul unui atelier de modă. Zoia beneficiază de înaltul patronaj al atotputernicului Boris Semenovici Gus. Niște interlopi chinezi fac trafic de cocaină în subsolul spălătoriei și i se strecoară  Zoiei sub piele. La apogeu, unul din chinezi atacă, ucide și jefuiește nemilos și dispare. Împrejur roiesc amenințător reprezentanți obscuri ai forțelor „de ordine”. „Iadul e gol, iar toți diavolii sunt aici…„

Sâmbătă, 13 mai, ora 18:00 – „Casa Mare”

Legendara piesă a lui Ion Druță revine pe scena Naționalului, acum în regia lui Alexandru Cozub. Premiera face parte din suita manifestărilor dedicate aniversării a 25-a de la semnarea Declarației de Independență a Republicii Moldova.

Piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru şi profan, ecologia naturii și spiritului, impactul tehnologizării…. E, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste: un motiv în plus să nu rataţi spectacolul!

Duminică, 14 mai, ora 18:00 – „Pomul vieții”

Spectacolul prezintă povestea tristă a oamenilor calzi, emotivi, temperamentali, care sorbesc cu patimă din cupa suferinţelor omeneşti. Condimentarea spectacolului cu efecte comice este oportună, evoluţia actorilor atingând coardele sufletului omenesc.

disclaimer Arta si cultura

Distribuie articolul: