Lucia Gagosov este stabilită de 30 de ani în Grecia, unde activează în calitate de avocată. Recent, a aflat că este infectată cu noul coronavirus, la fel ca soțul ei, grec de origine. Deși boala a pus-o la grea încercare, spune că cel mai mult a dezamăgit-o atitudinea unor concetățeni care îi critică pe moldovenii reveniți acasă. „Toți văd în noi coronavirus. N-o văd pe Maria care aducea genți pline acasă”, a spus revoltată femeia. Cum s-a manifestat acest virus și cu ce sfaturi vine către moldoveni, a povestit într-un interviu acordat pentru AGORA.

Lucia povestește că soțul ei, care lucrează taximetrist, s-ar fi infectat de la niște pasageri care veneau din Spania și se simțeau prost. Această cursă de la aeroport la destinație a avut loc pe 6 martie.

„Nu mi-a spus nimic, dar noaptea a început să tremure, îi era tare frig. Eu știu de la bunica că pui o sticlă cu apă fierbinte la picioare, parcă a adormit spre dimineață. Noi, oamenii, suntem așa… eu îi spun a doua zi să stea acasă, dar oamenii se fugăresc după bani. Și noi fiind din aceeași categorie. Cu părere de rău, cheltuielile lunare cresc, credite avem și noi ca fiecare om. A doua, a treia zi, el mergea la muncă, dar venea în fiecare zi nu chiar bine. Nu ne-am dat întrebările acestea. Parcă i-a trecut”, își amintește aceasta.

Zece zile mai târziu, bărbatului i s-a ridicat temperatura, nu mai avea poftă de mâncare, ajungând să stea la pat. Femeia susține că medicii de familie din Grecia ar fi refuzat să se deplaseze la domiciliu pentru a verifica starea de sănătate a acestuia. Așa că au apelat la o clinică privată și au dat analizele la COVID-19. În cazul soțului, rezultatele au ieșit pozitive.

„Am telefonat la linia verde, nimeni nu a știut și nici nu știe ce medicamente să-ți dea. A spus să-l urmăresc o săptămână, să chem medicul de familie. Sun la medicul de familie, noi avem asigurare, niciun medic nu vrea să vină acasă, măcar să te controleze. Am scris peste tot. Și acum, mulțumesc Domnului că mi-a scris Ludmila Furtună, dumneaei e medic în Italia. Medicii de aici, din Grecia, spuneau să nu-i dau niciun medicament, să-l las așa, cu ceaiuri, să-i urmăresc temperatura. Eu i-am povestit tot și ea s-a consultat cu medicii din Italia, care deja toți aveau experiență. Și a început să-mi dea medicamente diferite. Țin minte că Ludmila la fiecare moment îmi spunea ce să fac și l-am pus pe picioare”, a explicat Lucia.

În timp ce bărbatul și-a revenit, femeia a început să se simtă prost. La apariția primelor simptome, a mai dat un test și, de această dată, s-a confirmat infecția cu noul coronavirus.

„Eu trec printr-o formă mult mai ușoară. S-a început totul de la gât, nu puteam nici să beau, parcă mă zgârâia la gât ceva strașnic și era uscat. Eu am operație la coloana cervicală și dădeam vina pe asta. Printre altele, sunt dureri de cap nebune. Din când în când mai am temperatură, tusa nu mă lasă. Noi suntem urmăriți la telefon, dar mai ales aceștia care au coronavirus. Trebuie să dăm darea de seamă prin telefon dacă ieșim din casă. Dacă ies cu câinele, trebuie să dau darea de seamă că iată ies la plimbare de trei ori pe zi cu câinele”, a menționat ea.

Pandemia de coronavirus a lovit și financiar. „Este nu atât frică de boală, cât tare mare frică psihologică. Fiecare din noi se teme de ziua de mâine. La momentul de față conducerea ajută oamenii. 800 de euro o să dea pentru luna în care am stat acasă la fiecare persoană, dar numai care a lucrat oficial. Personal, sunt foarte îngrijorată, că în afară de pandemia asta, am prima stadie de cancer, am probleme, îmi trebuie tratamente, fără pastile nu pot să exist, am dureri de gât. Eram programată în martie să vin în Moldova la reabilitare, dar dacă nu o să mă duc la timp, se va agrava situația. Întreținere eu nu am, în afară de soț. Dar el nu lucrează, noi suntem în carantină. Trei săptămâni noi am stat acasă”, spune femeia.

S-a convins însă că la nevoie oamenii se ajută. „Eu am lăsat mândria la o parte și am spus că chiar nu am ce mânca, nu vorbesc de medicamente. Și am noroc că mă cunosc toți din zonă. Chiar am ajuns la farmacie la o sumă mărișoară de datorii și am spus la oameni, cu ce poate Dumnezeu, să mă ajute. Și când m-am uitat, ieri, au venit, dar și săptămâna trecută, moldoveni, m-au telefonat, au venit cu sacoșe. Este lume cu literă mare, acum trebuie să ne ajutăm unul pe altul”, povestește Lucia.

Totuși, rămâne indignată din cauza atitudinii unora dintre conaționali. „Pe săracii aceștia care vin acasă, primiți-i, plasați-i în carantină, urmăriți-i. Sunați-vă, ajutați-vă, nu ne murdăriți, nu ne împărțiți în diasporă și… Toți moldovenii care au stat acasă ne văd pe noi coronavirus. Eu nu am nume, dar a venit coronavirusul acasă. Nu a venit Maria, care aducea genți pline, îmbrăcăminte din Italia, dar a venit coronavirusul acasă. Eu sunt șocată. Trebuie sufletele în primul rând să curățim, să lăsăm panica”, spune ea.

„Lasă lumea din Moldova să termine să cumpere cașcaval din Olanda, dar să se ducă la bătrânica ceea care face brânză de casă și să cumpere, ouăle de la noi. Portocale înțeleg că nu cresc la noi, dar sunt lucruri autohtone. Merele noastre, care au fost aruncate, acum e momentul să le cumpărați. Vă rog, oameni buni, viața e atât de frumoasă, pandemii au fost, a fost lepră, gripă spaniolă, au fost războaie. Iar noi am nimerit în pandemia asta, dar o s-o trecem. În ultimul timp, oamenii nu contactau unii cu alții. Acum avem la dispoziție timp să ne săturăm de vorbă”, a concluzionat femeia.

Menționăm că, în Grecia, au fost înregistrate în jur 2.000 de cazuri de coronavirus și aproape 90 de decese.

Distribuie articolul: