Istoriile campaniei #Cumamnăscut de până acum se împart în două categorii: pozitive și negative. Iată că am descoperit încă o categorie, cea în care totul decurge ok în sala de naștere, iar calvarul mamelor începe la reanimare sau internate fiind post-partum în secție cu nou-născuții. O istorie similară ne-a parvenit de la o mămică de fetiță, care a născut acum circa 5 ani. Vedeți povestea ei mai jos:

„Vreau și eu să vă povestesc istoria tristă prin care am trecut aducând-o pe lume pe fetita mea, Melissa. Voi începe cu aceea că sarcina, în mod normal, a decurs bine. Mi se depistase în primul trimestru câteva infecții, care mai apoi s-au dovedit a fi, de fapt, imunitatea la aceste viroze. Deci, tratament nu mi s-a cuvenit. Am decis să nasc la Domnul Marcel Bejan, care activa pe atunci la maternitatea Nr. 1. Am fost la consultație la 30 de săptămâni și, după spusele dânsului era totul bine și mi-a zis, dacă nu începe travaliul până la 40 de săptămâni, atunci în ziua cînd voi împlini 40 să mă apropii cu toate necesare pentru naștere la dumnealui. Ziua respectivă era tocmai data de 13 iulie 2013. Medicul ginecolog de la policlinică mi-a zis deasemenea că atunci când se împlinesc 40 de săptămâni să mă apropii pentru a-mi ridica îndreptarea de a merge în staționar. Deoarece 13 urma să cadă simbata, am decis că vineri, 12 iulie să merg după îndreptare.

Întorcându-mă spre casa, în jur de orele 15:30 am simțit careva crampe musculare și îl sun pe Bejan, la care acesta îmi răspunde că pot să mă apropii, că dânsul e pe loc. Am sunat la ambulanța, și dusă am fost la Nr.1, unde convenisem cu Bejan că voi naște. Ajunsă acolo, m-a întrebat cineva dacă am medic sau voi naște la medicul de gardă. Am zis că îl am pe Bejan, la care doamna respectivă mi-a replicat că dumnealui demult îi plecat la CMC. Nu-mi ramânea decât să aleg, ori merg după el, ori nasc la medicul de gardă. Am ales a doua variantă.

Citește și: Vika Tutunaru încurajează femeile în campania #Cumamnăscut: „Sunt și oameni cu suflet bun în Moldova noastră”

M-a examinat o asistentă medicală, care era la practică și mi-a zis că prea devreme am venit. M-au dus în salonul unde urma să nasc și mă vizitau din când în când. Pe soț l-au trimis acasă. Nu i-au permis să stea pe aproape. În jur de ora 1:00 se ivise căpșorul Melissei și a fost strigat medicul de către asistenta care era prezentă cu mine. În aceste momente ele mi-au zis sa mă ridic de pe chestia aia și să mă urc pe fotoliul ăla blestemat. Probabil în acest moment, i-am strîns căpșorul. Mi-a fost injectat ceva în venă că mi-am pierdut cunoștința. Nu-mi amintesc decât momentul când medicul de gardă, Dna Prodan Natalia m-a apăsat cu putere pe burtă și mi-au ridicat copilul negru aproape, care bolborosea, dar nicidecum nu plângea.

Vreau să menționez faptul că în timpul nașterii ajuta și infirmiera la venirea pe lume a copilului, doua asistente, medicul și pediatra. Le-am întrebat ce se întâmplă și dacă a fost cu cordonul în jurul gâtului. Mi-au răspuns calm că da, de 2 ori (Cu toate că în certificatul medical a specificat că cordonul nu a fost în jurul gâtului) și m-au consolat că e totul în regula, pe când ele se tot șușoteau la masa unde îmbrăcau copilul.

Mi-am dat seama că nu era așa cum mi-au spus, dar cel puțin vroiam să cred că așa este. De la ora 2 și până dimineața copilul nu a mâncat nimic, doar a plâns și începuse să-i tremure bărbița însă nimeni nu s-a mai apropiat să vadă de ce plânge atât și cum evoluează starea fetiței. Pe la orele 9 cică a făcut convulsii în brațele unei asistente și după asta s-a și început de fapt chinul cel mai mare. Reanimare, indiferență, injosire, strigăte către mine de către asistente că prea des vizitez copilul. Le duceam lapte să o hrănească și la 3 ore mai duceam odată, dar când mă uitam ele nici pe cel de data trecută nu i-l dăduse. Acum se fac 4 ani și jumătate de când s-a întâmplat totul, dar îmi amintesc fiecare detaliu cu lux de amănunte și, deși așteptăm al doilea copil, mi-e frică să mai nasc în maternitățile din țară”, ne relatează femeia în mesajul expediat la redacție.

Nota redacției: Dacă vrei să ne împărtășești istoria ta despre Cum ai născut în Republica Moldova, dacă vrei ca povestea ta să fie auzită scrie-ne la EA@interakt.md, iar noi o vom publica, cu numele sau sau sub anonimat, așa cum vei prefera. Ne poți mărturisi și istorii pozitive, ne poți spune despre doctorii sau cadrele medicale calificate care ți-au lăsat o impresie bună și crezi că lumea merită să știe despre ei. #Cumamnăscut

Vezi și: #Cumamnăscut în Moldova: Copil traumat la naștere, eu nu mai vreau alți copii iar doctorii au uitat un tampon în vagin

Distribuie articolul: