„Vegetariana” de Han Kang este un roman care îți provoacă dezgust față de oameni. Te șochează povestea unei femei care nu mai poate trăi în propriul corp. Totul începe de la un vis. Într-o dimineață, Cheong își surprinde soția în timp ce aceasta distrugea produsele din animale ce le aveau în casă. Cheong este șocat de ceea ce vede, mai ales de spaima și frica de pe fața iubitei sale.

Yeong-hye nu se oprește aici, coșmarurile o fac să nu mai mănânce produse animale, să nu mai poată dormi și să nu-și mai suporte corpul. Cheong fiind un adevărat egoist, nu o susține, mai mult, el o acuză de iresponsabilitate și nu vede cât de mult ea suferă. Acesta fiind primul pas spre despărțirea lor.

Toți sunt îngroziți de starea ei fizică și psihică, mai ales eu, cititorul. În scurt timp, Yeong-hye, fata frumoasă și veselă de mai devreme, devine înspăimântător de slabă și de tăcută. Insomnia, foamea și vinovăția nu o părăsesc nici pentru o secundă. Iar eu încep ușor, ușor să simt la fel.

Han Kang în acest roman, încearcă să ne trezească simțul vinovăției pentru animalele ce mor în spaimă, pentru ca noi să avem o cină gustoasă. Ea alege să sperie cititorul prin starea eroinei. Dacă Han Kang și-a propus să dezguste oamenii de carne, la mine i-a ieșit. Durerea și coșmarurile eroinei le-am trăit alături de ea. Atunci când avea coșmaruri, aveam și eu.

Romanul „Vegetariana” te învață că a fi vegetarian nu e un mod de viață ci e o conștientizare, un simț puternic al vinovăției. Personajul principal, Yeong-hye, rămâne o întruchipare a omului slab. Mi-a fost greu să-i înțeleg poziția și să i-o accept. Așa cum în ea nu era nici o picătură de iubire și grijă față de sufletul și corpul ei. Iar caracterul ei slab a făcut-o până la final să-și abandoneze familia, copilul și propriul corp. „Și ce, nu e voie să mori?” replica eroinei care mi-a provocat cele mai multe sentimente, frică, ură și jale. Îmi era atât de jale că unii oameni nu prețuiesc viața. Eram supărată pe ea că nu-și iubește familia și cel mai mult că nu se iubește pe ea.

Acest roman e prea apăsător, nu îl pot citi toți. Pentru unii poate fi prea metaforic iar pentru alții poate fi o schimbare în viață. Așa cum a fost pentru mine. Han Kang e autoarea ce m-a făcut să renunț la carne și care mi-a provocat un interes pentru lectura coreeană. Pe lângă toate cele bune, acest roman mi-a provocat un mare dezgust față de oamenii slabi și de cei egoiști.

Romanul poate fi procurat îl librării la un preț de 170 lei sau citit on-line. Este un roman pe care o să-l citiți până la ultima pagină cu sufletul la gât, sau vechi renunța să-l citiți încă de la primul capitol.

Autoare: Daniela Arapan, stagiară