Copiii cu paralizie cerebrală la prima vedere par bolnavi iremediabil și neputincioși, dar dacă îi vom cunoaște îndeaproape vom înțelege că ei sunt de fapt niște mici eroi care ne învață pe noi lecția determinării și voinței. Este impresionant cu câtă perseverență încearcă iar și iar să-și stăpânească corpul mic neascultător, cum se bucură de fiecare mișcare nouă pe care reușesc să o facă. Sunt peste măsură de emotivi și empatici, și au o curiozitate debordantă față de tot ce-i înconjoară.

De cele mai multe ori, paralizia cerebrală apare din cauza unor evenimente care au loc în perioada sarcinii sau chiar la naștere, de altfel, evenimente care perturbă dezvoltarea normală a creierului. În funcție de partea afectată a creierului, un copil cu paralizie cerebrală poate avea o formă severă sau una mai ușoară; el nu poate merge, are probleme cognitive, nu poate vorbi, mânca, sau nu se poate juca așa cum o face orice copil. Vestea bună e că boala nu se înrăutățește pe măsură ce acesta crește. Mai mult, prin tratament îndelungat și sistematic, cei mai mulți copii își pot îmbunătăți semnificativ starea de sănătate.

Tratamentul terapeutic consecvent aduce după sine rezultate remarcabile, dar și cheltuieli enorme. Eforturile financiare și morale din partea părinților sunt extraordinare. Dacă până nu demult părinții acestor copii își duceau singuri lupta, acum datorită internetului și posibilităților de comunicare, și mai nou pentru țara noastră, datorită posibilităților de colectare de fonduri online, oricine dorește poate să-i ajute pe aceste ființe speciale.

Platforma de colectare de fonduri Guvern24 vine în întâmpinarea acestor părinți extraordinari care au decis să iasă din anonimatul neputinței, își recunosc limitările financiare și cer ajutor pentru puii lor afectați de paralizie cerebrală.

În procesul de lucru la proiectele de colectare a donațiilor pentru câțiva copii speciali, am avut ocazia să intrăm în viețile lor, să le cunoaștem zbaterile și speranțele. Acești copii ne-au molipsit de drag, au devenit ai noștri, credem în ei, în șansa lor de reabilitare și vă asigurăm că nicio donație nu va fi în zadar, deoarece de pe urma donațiilor colectate, ei vor putea beneficia de tratament terapeutic care le va schimba calitatea vieții.

“Guvern24” este un mijloc sigur și accesibil prin care puteți ajuta doar pe câțiva copii speciali cu paralizie cerebrală.

Să-i cunoaștem:

Jasmina este o fetiță ghidușă de 3 anișori și 8 luni. Ca orice alt copil de vârsta sa, Jasmina vrea foarte mult să poată alerga alături de ceilalți copii și să exploreze lucruri noi, dar nu poate face toate aceste lucruri deoarece se confruntă cu o serie de consecințe ale paraliziei cerebrale. Piciorușele ei nu îi pot susține greutatea corpului, iar din cauza mersului incorect, a suferit luxație bilaterală: luxație de gradul I la piciorul drept și luxație de gradul II la piciorul stâng. Fetița are nevoie de ORTEZE, care îi vor susține picioarele în poziție corespunzătoare, și totodată îi vor corecta mersul defectuos. Aceste proteze o vor ajuta să se miște liber și nestingherit.


Micuța Marina suferă de paralizie cerebrală infantilă, cu multiple complicații severe. Medicii de la noi strâng neputincioși din umeri; prognozele lor nu sunt deloc optimiste: copilașul nu va zice cuvântul „mama”, pentru că nu va putea vorbi niciodată, nu va putea merge singură și nici nu va vedea lumina zilei. Speranța vine însă de la o clinică internațională specializată care, în urma unor investigații, ar putea să stabilească un plan de tratament care ar ameliora starea fetiței. Investigațiile costă mai bine de 1 600 euro fără multe alte cheltuieli suplimentare. În pofida scepticismului medicilor, părinții copilei sunt încrezători că fetița va ajunge să alerge pe piciorușele proprii.

Lada este nerăbdătoare să meargă în Ucraina la Centrul de reabilitare Internațională pentru un curs de terapie după metoda Kozijavkin. Fetița are mare nevoie de acest curs care poate să-i îmbunătățească starea fizică gravă cauzată de paralizia cerebrală infantilă. Metoda Kozijavkin a fost elaborată în urmă cu 17 ani în Ucraina, și până acum, mai mult de 20.000 de pacienți cu paralizie cerebrală au fost tratați prin acest procedeu, obținând eficiență recuperatorie maximă. Un program de recuperare de minim 12 zile după metoda Kozjavkin costă aproximativ  4 336 euro.


Sofia s-a născut cu paralizie cerebrală infantilă, este dependentă și acum, la 18 ani de sprijinul familiei pentru că nu se poate deplasa de sine stătător. Este nevoie de două intervenții chirurgicale costisitoare, una pe creier și alta la picioare, ce pot fi făcute la o clinică specializată din Germania, pentru ca tânăra să înceapă o viață nouă pe propriile picioare. Orice donație va fi o mână de ajutor, ce o va susține pe Sofia în drumul vindecării.


Andrieș are retard psiho-motor sever asociat cu paralizia cerebrală. Mama sa, care îl crește de una singură, nu-și pierde încrederea și speranța și încearcă să-l reabiliteze cu orice preț.  În 2007 Andrieș a fost supus unui tratament pentru transplantul celulelor STEM la Institutul de Regenerare Neurologică și Recuperare a Funcțiiilor din Beijing. Următoarea intervenție a transplantului propriu-zis nu s-a produs, din motivul lipsei financiare. 25 000 euro costă operația ce-l va ajuta pe Andrieș să meargă, iar fără ajutor din partea oamenilor cu inimă mare această intervenție chirurgicală salvatoare va rămâne doar pe hârtie. 

Distribuie articolul: