Așteptat cu nerăbdare întreg anul, iată-l în sfârșit pe mesele noastre! Porumbul fiert, cu sare și unt este deliciul autohton, îndrăgit încă din fragedă copilărie. Medicul nutriționist Maria-Victoria Racu ne-a împărtășit două rețete delicioase și aromate de porumb copt.

Porumbul, aurul din farfuria ta

Pe lângă gustul, care pare a fi înscris în codul genetic al nostru, porumbul are și un șir de beneficii:

  1. Alcătuit mai mult de 73% din apă, este și o adevărată comoară de fibre – 2,4 grame pentru 100 grame de produs.
  2. Deși este compus în mare parte din glucide, porumbul nu ridică prea tare zahărul din sânge, având un indice glicemic mediu. Deci, în cantități rezonabile poate fi consumat și de diabetici.
  3. Datorită conținutului de vitamina E și a compușilor denumiți fitosteroli, are capacitatea de a micșora nivelul colesterolului din sânge.
  4. Conține aproape tot grupul vitaminelor B, dintre care B5, B9 sau acid folic, B6 și B3. Tot aici găseși și potasiul, un mineral important pentru sănătatea inimii.
  5. Antioxidanții sunt punctul forte al acestei legume-minune. Cei mai importanți sunt cei din grupul carotenoizilor, care contribuie la sănătatea vederii.

Totuși, pe lângă beneficiile enumerate, porumbul poate avea și unele riscuri pentru sănătate. Unul dintre acestea sunt antinutrienții. Aceștia împiedică absorbția mineralelor, precum fierul și zincul, din alimentele consumate. Reducerea cantității acestora poate fi obținută prin fermentarea sau încolțirea porumbului.

Un alt risc pentru sănătate îl are și porumbul cumpărat, într-o veselie, de la comercianții stradali. Neavând autorizație sanitară pentru comerț, dar și un certificat de calitate, acest porumb poate fi cauza unor intoxicații severe.

Pentru a evita consecințele nefaste asupra sănătății, poți pregăti porumbul în condiții sigure și salubre, acasă.

Iată câteva idei delicioase pentru aceasta:

  1. Porumb copt cu unt și condimente

Ingrediente:

  • 3 știuleți de porumb
  • 75 g de unt
  • câte ¼ linguriță de busuioc, oregano, cimbru, maghiran uscat
  •  o linguriță de praf de usturoi sau 2 căței de usturoi dați pe răzătoare
  •  o linguriță sare

Preparare:

Topește untul și amestecă-l cu toate condimentele, apoi lasă-l să se răcească puțin. Dacă ai cumpărat porumbul cu pănuși, nu te grăbi să îi scoți, ci doar mișcă-i cu grijă la o parte. Unge porumbul cu untul pregătit și acoperă-l cu pănușile. Dacă porumbul cumpărat e fără pănuși, învelește știuleții în folie alimentară.

Așează știuleții pregătiți într-o tavă de cuptor și coace-i la temperatura de 180 grade timp de 30 de minute.

  1. Porumb la grătar cu miere și unt

Ingrediente:

  • 4 știuleți de porumb
  • 2 linguri de miere de albini
  • unt
  • ardei cayenne
  • 4 crenguțe de oregano sau cimbru

Preparare:

Înlătură mătasea de pe porumb, dar lasă frunzele prinse de știulete. Amestecă untul cu mierea de albini și unge cu acest mix porumbul. Presoară deasupra ardeiul cayenne, oregano și cimbrul. Învelește porumbul și prinde vârfurile cu ață. Pune porumbul pe grătar sau pe tigaia de tip grill și întoarce-l din când în când. Peste 15 minute va fi gata.

Poftă mare!

Fii atentă la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist.

Sursa foto: Facebook.com/Maria-Victoria Racu