În fiecare an, la 31 mai, oamenii din toate țările lumii celebrează Ziua Mondială Fără Tutun, eveniment care are ca scop informarea și sensibilizarea populației cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, încurajarea factorilor de decizie de a lua măsuri stricte în privința produselor din tutun și conștientizarea riscurilor la care se expun fumătorii, precum şi cu privire la dreptul fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos. Câte femei fumătoare există în Republica Moldova, la acest moment și la ce riscuri mai puțin cunoscute sunt expuse acestea, aflați în continuare.

Și în Republica Moldova, unul din cele mai acceptate comportamente sociale dăunătoare sănătății este utilizarea articolelor din tutun. Conform Studiului „Global Youth Tabacco Survey”, realizat de Centrul Național Ştiințifico-Practic de Medicină Preventivă și UNICEF, în prezent, în țară fumează aproape 46% din populația adultă și în jur de 15-18% de copii cu vîrsta de 13-15 ani.

Este în creștere numărul fetelor și femeilor care inițiază fumatul, ponderea femeilor fumătoare fiind peste 13,5%. Asta înseamnă că circa 250 de mii de femei din toată țara practică fumatul activ.

Recent, mai mulți reprezentanți ai societății civile, printre care și activista Antonița Fonari, au solicitat Parlamentului RM interzicerea fumatului în toate locurile publice din țară.

 ”Legislația actuală prevede tare multe lucruri bune pentru a proteja copiii, tinerii și oamenii care se află la serviciu de fumul de țigară, dar, pentru că nu există măsuri de sancțiune, evident că ea nu funcționează”, a declarat secretarul general al Consiliului ONG, Antonița Fonari, în cadrul unei conferințe de presă, informează UNIMEDIA.

Fumatul în rândul femeilor este o practică mai mult decât nocivă, iar multe dintre femei (la fel ca și bărbații) nici nu realizează în fața căror riscuri se expun, odată ce aprind o țigară.

 Pe lângă riscurile de apariție a cancerului pulmonar și a celui de faringe, fumatul mai favorizează și alte afecțiuni grave. În cazul femeilor, unul dintre cele mai neplăcute efecte ale fumatului este acela că favorizează creşterea părului pe faţă sau pe braţe (pentru că măreşte producţia de testosteron, hormon masculin); în plus, pielea capătă o tentă cenuşie, iar fumătoarele sunt mai predispuse la apariţia coşurilor, deoarece fumatul încetineşte circulaţia sângelui, sporind riscul infecţiilor şi făcând acneea mai dificil de tratat.

Potrivit descoperă.ro, fumatul favorizează apariţia ridurilor, îmbătrânirea prematură a pielii, iar un efect neaşteptat al fumatului este creşterea în greutate, în cazul unor persoane; în categoria fetelor cu vârsta de 16-24 de ani, cele care fumează au cele mai mari şanse de a fi supraponderale, arată cercetătorii.

Potrivit unui raport al OMS, în prezent, țările care au cea mai înaltă pondere în ceea ce privește fumatul, în rândul femeilor, sunt: Iugoslavia și Guineea (40-49% din numărul total de femei), în timp ce în Franța, Groenlanda, Irlanda, Norvegia, Germania, Slovacia, Croația și Macedonia, Kenia, Namibia, Argentina și Venezuela, rata procentuală a fumătoarelor active atinge 30-39% din numărul total de femei.

 Foto: www.nairaland.com, www.who.int, unimedia.

Distribuie articolul: