Statisticile spun că odată cu venirea temperaturilor caniculare, numărul incendiilor crește drastic. Ne-am propus să discutăm cu un specialist pentru a afla care sunt pașii pe care să-i urmăm pentru a scăpa cu viață. Pompierul Nicolae Cărăuș ne spune cum să ne comportăm în cazul în care „ne-am trezit cu casa în flăcări”.

În cazul în care suntem acasă în momentul în care s-a produs un incendiu, este bine să întreprindem următorii pași:

112 – Serviciul de urgență

În primul rând trebuie anunțați pompierii, apelând la numărul 112.  Informația furnizată trebuie să fie clară: este foarte important să vorbim clar și să anunțăm corect adresa, să oferim detalii despre locul în care s-a produs incendiul, despre câte persoane se află în interior etc.

În cazul în care incendiul abia s-a produs și avem posibilitatea intervenim singuri, trebuie  acționăm rapid și cu încredere. Cele mai multe persoane, în momentul producerii incendiului, se panichează și se blochează neștiind cum să acționețe în primele clipe.

Odată produs și având o flacără mare, focul se extinde foarte rapid 

În momentul arderii se produce un fum dens și foarte toxic, mai ales dacă este rezultatul arderii obiectelor din plastic sau altor substanțe, el se extinde  foarte rapid și cuprinde toată suprafața.

De știutîn momentul evacuării este bine de astupat căile respiratorii cu un prosop umed și de respirat cu ajutorul lui.

Nu trebuie  stăm în picioare, deoarece tot fumul și toată temperatura se ridică în sus și așa putem  ne pierdem conștiența foarte repede. Până a fi salvați de pompieri, trebuie  ne deplasăm târâș, în genunchi și coate, cât mai aproape de podea, deoarece acolo mai poate fi oxigen curat.

Dacă camera este cuprinsă de fum în niciun caz nu deschidem geamurile pentru a evacua fumul, deoarece cantitatea mare de oxigen pătrunsă în încăpere va spori arderea și chiar sunt posibile explozii.

Dacă nu avem acces la ieșire nu trebuie  ne ascundem în dulapuri, sub mesepaturidupă ușă, etc. Acest lucru va face dificilă munca salvatorilor. Persoanelor care vor încerca  vă salveze le va fi greu să vă găsească.

Dacă s-a produs din cauza unui scurt circuit în niciun caz nu încercăm  stigem focul cu ajutorul apei!

Incendiul în bucătărie. Dacă ați uitat mâncarea pe arăgaz și aceasta s-a aprins, încercați  astupați vasul cu un capac dacă este posibil și nu este extins focul. Putem acționa și cu ajutorul apei, dar numai în cazul în care nu avem conectare la electricitate. Se poate agrava situația, iată de ce în așa caz acționăm cu o plapumă sau sprosop pentru a nu permite extinderea.

Cele mai periculoase incendii se petrec în timpul nopții

Incendiile care au loc în timpul nopții sunt printre cele mai periculoase, deoarece toată lumea doarme, vecinii dorm, vizualitatea este redusă, iar în timpul somnului deja când simți mirosul de fum, incendiul poate fi extins deja pe o suprafață mareÎn cazul dat trebuie  acționăm rapid și  evacuăm toate persoanele care se mai află în încăpere sau în casă.

Timpul este prețios

Dacă sunt la îndemână, putem lua actele și ieși cât mai rapid din casă, iar în cazul în care acestea trebuie căutate, atunci nu pierdeți timpul prețios și ieșiți din încăpere cât încă nu este târziu.

Pentru a evita producerea unui incendiu când suntem plecați de acasă, evităm lăsarea încărcătoarelor, a adapterelor, a cablurilor în general, pe paturi, covoare etc. Pentru a fi mai siguri, obiectele trebuie deconectate de la prize.

Sursa foto: Facebook.com

Vezi și: A speriat-o rău, apoi a cerut-o de soție. „Isprava” lui Nicolae Cărăuș, cunoscutul kickboxer și pompier neînfricat (Foto)

Distribuie articolul: