În ultima zi de miercuri din luna aprilie, deja de aproape 20 de ani, în Europa și SUA se marchează Ziua Blugilor (Denim Day), campanie de promovarea a TOLERANȚEI ZERO FAȚĂ DE VIOLENȚA SEXUALĂ. Cu această ocazie, Poliția a publicat un spot video în care încurajează victimele abuzurilor sexuale să nu tacă.

Șeful Poliției, Alexandru Pînzari, alături de colegii săi, Grigore Moga, șef direcție urmărire penală și Daniela Buzatu, șef secție prevenire au venit cu câte un mesaj de solidaritate pentru victimele violenței sexuale.

Cu ocazia Denim Day, Agora și Ea.md au provocat toți membrii Cabinetului de miniștri să se alăture campaniei Denim Day Moldova purtând blugi la ședința de miercuri a Guvernului.

„Denim Day Campaign” a fost declanşată de o decizie a Curţii Supreme de Justiție din Italia pronunțată în 1992. Instanța a anulat atunci o condamnare pe un caz de viol. Judecătorii au considerat că din moment ce victima purta blugi strâmţi, aceasta ar fi ajutat violatorul să-i scoată, fapt care ar fi presupus consimțământul ei.

A doua zi, femeile din Parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, se coagulează „Ziua Blugilor” (Denim Day), inițiativă care se desfășoară în numeroase state din Europa și SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.

Distribuie articolul: