A donat peste 100 de litri de sânge și este convinsă că nu e nevoie de bani sau de prea mult timp pentru a salva vieți. Acesta este crezul președintei Asociației donatorilor de sânge din Moldova, directorul Biroului Societății de cruce roșie din Chișinău, Polina Turtă.

Femeia spune că vârsta este doar o cifră în buletin, de aceea ajută oamenii aflați în dificultate şi le zâmbește cu empatie bolnavilor cu cancer pe care-i vizitează. Polina Turtă este unul dintre cei zece câștigători ai concursului Premiul național „Pentru o viață activă la orice vârstă”, organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, menționează AGORA.md.

„Eu nu pot sta pe loc. Îmi place să alerg, să merg, să comunic cu oamenii, să le ascult dorințele. Am foarte multă energie, probabil o iau din lucrurile frumoase pe care le fac. Eu cred că odată ce ai închis ușa și te-ai izolat de lume, te condamni la singurătate și nefericire. Poate că după o zi încărcată te întorci acasă surmenat, dar această oboseală este plăcută”, spune Polina Turtă.

Ani de zile femeia a  lucrat în calitate de asistentă medicală pe urgență în conflictul de pe Nistru. Atunci a văzut foarte multă suferință şi oameni care aveau nevoie de ajutor, și tot atunci a început să facă voluntariat:

„Voluntariat fac de mult timp, dar mai intens din 2005, când am devenit președintele Asociației donatorilor de sânge. De la prima donare au trecut 40 de ani. Sunt omul cu cele mai multe transfuzii voluntare din Republica Moldova. Am la activ în jur de 200 de donări voluntare de sânge, ceea ce în sumă ar însemna cam 100 de litri. Am reușit să salvez multe vieți. Am fondat Asociația pentru că am vrut să unesc donatorii, să fie mai activi”.

În semn de recunoștință pentru munca depusă, autoritățile au decorat-o cu Ordinul „Ștefan cel Mare” și distincția „Om emerit”.

Sursa: AGORA